Фото: Еріка Гердемарк/Bloomberg

Скільки часу потрібно НАТО, щоб озброїти Україну: заява міністра Швеції

Країнам Північноатлантичного альянсу потрібно до двох років, щоб почати постачати до України великі кількості зброї та боєприпасів. 

Про це заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон, пише Bloomberg. 

Міністр також окреслив три цілі, яких хоче досягти його країна. Перше — це переконатися, що Україна переможе у війні з Росією. Друге — інтегрувати Швецію в НАТО. І врешті третє — розширити збройні сили країни до рівня, якого не було досягнуто з перших днів холодної війни в 1950-х роках.

Зазначається, що Швеція вже подвоїла військові витрати з 2020 року та планує до 2030 року направити на оборону 2,6% валового внутрішнього продукту (ВВП). У короткостроковій перспективі цього може бути недостатньо, щоб протистояти супротивникові, який переводить її економіку на військову основу.

"Росія стала на ноги швидше, ніж євроатлантична спільнота. Я очікую, що ми наздоженемо, але я думаю, що знадобиться рік або два, поки ми не побачимо повного ефекту", — наголосив він. 

Він наголосив, що російсько-українська війна продемонструвала необхідність протиповітряної оборони, оскільки Росія завдала шкоди військовим об'єктам, а також цивільній інфраструктурі за допомогою безпілотників і ракет.

"Швеція приєдналася до ініціативи Німеччини щодо надання Києву додаткових систем ППО Patriot. Проте, віддача однієї з чотирьох батарей Швеції завдасть значної шкоди її власній обороні", — додав міністр.

Видання зазначає, що Швеція надала Україні танки, бойові машини, артилерійські системи, боєприпаси та інше обладнання, яке потребує заміни. Водночас шведи прагнуть задовольнити свої амбіції, які включають збільшення кількості військових кораблів і підводних човнів у розпорядженні шведського флоту. Також Стокгольм прагне значно посилити протиповітряну оборону країни.

"Немає іншої країни у світі з 10-мільйонним населенням, яка б могла проектувати та будувати винищувачі, підводні човни, артилерійські системи та бойові машини піхоти. Це є для нас перевагою також у наших прагненнях підтримати Україну", — сказав Йонсон

Міністр наголосив, що шведський уряд планує потроїти виробництво артилерійських боєприпасів протягом наступних кількох років і що він розгляне потенційні нормативні зміни, які можуть сприяти нарощуванню потужностей, та додав, що ефект від нарощування виробництва буде помітним у 2025 і 2026 роках.

Нагадаємо, 21 травня Україна та Швеція розпочали переговори щодо укладення угоди про співробітництво у сфері безпеки. В Офісі президента підкреслили, що сторони докладно обговорили положення проекту документа й узгодили подальші кроки з метою забезпечення якнайшвидшої його фіналізації та подальшого підписання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.05.2024 10:21