Фото: сайт президента

Україна почала переговори про безпекову угоду із ще однією країною НАТО

У вівторок, 21 травня, Україна та Швеція розпочали переговори щодо укладення угоди про співробітництво у сфері безпеки. Ця країна лише недавно стала повноцінним членом Північноатлантичного альянсу.

Відповідне повідомлення з'явилось на сайті Офісу президента.

У відомстві зазначили, що Україна та Швеція розпочали переговори щодо укладення угоди про співробітництво у сфері безпеки на виконання доручення президента Володимира Зеленського та у продовження його нещодавньої телефонної розмови з главою шведського уряду Ульфом Крістерссоном.

Українську переговорну делегацію очолює керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак, а сьогоднішній раунд перемовин провів заступник очільника Офісу президента Ігор Жовква.

"Вдячні Швеції за значну підтримку України, зокрема військову, у протистоянні повномасштабній російській агресії. Важливо, що сьогодні ми ведемо переговори зі Швецією як із новим членом НАТО. Розраховуємо на подальше поглиблення двостороннього безпекового співробітництва зі Швецією за всіма стратегічними напрямами, що знайде відображення в нашій двосторонній угоді", — йдеться у заяві Ігоря Жовкви.

В ОП підкреслили, що сторони докладно обговорили положення проекту документа й узгодили подальші кроки з метою забезпечення якнайшвидшої його фіналізації та подальшого підписання.

Нагадаємо, у березні Швеція вирішила приєднатися до чеської ініціативи щодо постачання артилерійських снарядів в Україну й передасть 30 мільйонів євро на її підтримку. Кошти на закупівлю снарядів буде надано в межах 15-го пакета шведської допомоги Україні, який нині перебуває на розгляді парламенту.

Також шведський уряд готується покращити програму підтримки для українських біженців. Громадяни України зможуть швидше зареєструватись у реєстрі населення та отримувати вищі виплати.

Нещодавно уряд Швеції доручив своїм збройним силам здійснити виплати на підтримку обороноздатності України. Загальна сума допомоги становить 28 мільйонів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.05.2024 22:47