Скільки допомоги Україні потрібно щомісяця: МВФ назвав суму

26 ЖОВТНЯ 2022 01:09

За оцінками експертів, збитки внаслідок війни в Україні сягають уже до 130 мільярдів доларів, а загальні потреби у реконструкції сягають приблизно 349 мільярдів доларів США. Тож у МВФ оцінили щомісячні потреби у підтримці України у 2023 році. Так, у наступному році вони можуть сягати від 3 до 4 мільярдів доларів, однак це – не межа.

Тож у МВФ оцінили щомісячні потреби у підтримці України у 2023 році. Так, у наступному році вони можуть сягати від 3 до 4 мільярдів доларів, однак це – не межа. Про це розповіла директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва на міжнародній експертній конференції з відновлення, реконструкції та модернізації України, пише TrueUA із посиланням на МВФ

З моменту повномасштабного вторгнення країна-агресорка завдала збитків Україні більших, ніж річний ВВП нашої держави у 2021 році. ВВП тоді сягав 200 мільярдів доларів. Так, згідно з оцінкою Світового банку загальний збиток зараз сягає 97 мільярдів доларів. Однак місцеві експерти вважають, що ця цифра сягає 130 мільярдів доларів.

Окрім витрат на збитки, Банк оцінює загальні потреби у реконструкції приблизно в 349 мільярдів доларів США.

"Це говорить нам про те, що відновлення та відбудова України вимагатиме великих і постійних зусиль українського народу. І ми, міжнародна спільнота, покликані зробити свій внесок", – підкреслила Крісталіна Георгієва.

Через війну щомісячні потреби України у наступному році можуть вирости до 5 мільярдів доларів. Це може трапитися, якщо руйнація української інфраструктури та економічної діяльності стане ще масштабнішою, ніж є зараз.

"У найкращому випадку, за нашими оцінками, фінансові потреби України становитимуть близько 3 мільярдів доларів на місяць. Коли ми залучаємо додаткове фінансування для збільшення імпорту газу та деякого ремонту критичної інфраструктури, ми швидко досягаємо 4 мільярдів доларів на місяць. Нещодавні ракетні атаки, які явно завдали набагато більшої шкоди, не тільки підтверджують справедливість цих оцінок, але й змушують нас розглядати верхню межу в 5 мільярдів доларів", – зазначила директорка-розпорядниця МВФ.

Фінансування, про яке мовиться, призначене для так званого "етапу відновлення", під час якого українська економіка повинна стабілізуватися, а Україна загалом – дотримуватися відповідного пакету макроекономічної політики. Крісталіна Георгієва заявила, що українська сторона заслужила на фінансову підтримку. Вона закликала:

  • підтримати Україну у її переході від надзвичайної фази управління економікою до фази відновлення,
  • створити основу для успішної реконструкції до динамічної та конкурентоспроможної економіки.

Крісталіна Георгієва підкреслила, що цифри підтримки України були узгоджені з українською владою під час підготовки державного бюджету на 2023 рік. Цю співпрацю вона назвала непростим завданням, оскільки події в Україні змінюються ледь не щодня, а відтак важко розробити макроекономічні прогнози як основу для бюджету.

"Нам також потрібно планувати заздалегідь. Потреби України у фінансуванні у 2023 році величезні", – сказала вона.

Також директорка-розпорядниця МВФ зазначила, що світ уже допомагає Україні встояти у цій війні. Так, міжнародна спільнота об’єдналася та у 2022 році виділила Україні 35 мільярдів доларів у вигляді грантів і кредитів. Лише МВФ, за її словами, цього року:

  • виділив Україні 2,7 мільярда доларів власних ресурсів у рамках екстреного фінансування;
  • спрямував додаткові 2,2 мільярда доларів через Адміністрований рахунок.

Нагадаємо, раніше Forbes писав, що на тлі повномасштабної війни Росії проти України наша країна отримала від міжнародних донорів майже $22 млрд фінансової допомоги. Однак ця сума могла бути майже вдвічі більшою, якщо порівняти з тим, що було заявлено раніше.

Економіка, 26.10.2022 01:09