Армія оборони Ізраїлю. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Скільки Ізраїлю коштуватиме війна з ХАМАС: ЗМІ оприлюднили цифри

Ізраїль втратить близько 51 мільярда доларів через конфлікт з бойовиками ХАМАС у Секторі Гази. Відповідна оцінка ґрунтується на припущенні, що війна триватиме від восьми до 12 місяців

Про це повідомляє Calcalist, з посиланням на попередні дані міністерства фінансів. Зазначається, що така оцінка не передбачає також повноцінної участі у війні ліванської Хезболли, Ірану чи Ємену, і що близько 350 тисяч ізраїльтян, призваних у військові резерви, незабаром повернуться на роботу.

У міністерстві оцінку у 200 мільярдів шекелів (51 мільярд доларів), що становить близько 10% ВВП Ізраїля, вважають оптимістичною. 

За даними джерела, половина витрат припадає на оборону, які становлять близько одного мільярда шекелів на день. Ще 40-60 мільярдів шекелів становитиме втрата доходів, 17-20 мільярдів — компенсація бізнесу і 10-20 мільярдів шекелів — реабілітація.

Війна в Ізраїлі: що відомо

Бойовики ХАМАСу 7 жовтня розпочали вторгнення до Ізраїлю. Вони викрадали та вбивали мирних жителів, а відео своїх звірств викладали у соцмережі. У відповідь Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції проти терористів, метою якої є їхнє знищення. ЦАХАЛ вже завдав ударів по місцях дислокації бойовиків у Секторі Гази.

Ізраїль планував наземну операцію у Секторі Гази ще 14-15 жовтня, однак її відклали через невідповідні погодні умови. The New York Times писав, що операція може затягнутися на місяці, бо воювати доведеться в щільній міській забудові, земля під якою пронизана тунелями, що використовуються ХАМАСом. Сам Сектор Гази є густонаселеною міською місцевістю, де живуть понад два мільйони людей.

Хоч Армія оборони Ізраїлю заявляла, що взагалі може скасувати наземну операцію у Секторі Гази, якщо ХАМАС звільнить усіх заручників і беззаперечно здасться, проте 27 жовтня почала посилено атакувати Газу.

31 жовтня Нетаньягу заявив, що Ізраїль вступив у третій етап війни проти палестинського руху Хамас у Секторі Гази. Цей етап передбачає розширення сухопутної військової операції. 

Нагадаємо, 1 листопада сухопутні сили Ізраїлю прорвали передову лінію оборони ХАМАС. Це сталось у північній частині Сектора Гази.

Раніше повідомлялось, що Сполучені Штати Америки не підтримують припинення вогню в Секторі Гази, але ініціюватимуть гуманітарні паузи. Гальмування бойових дій дозволить бойовикам ХАМАСу перегрупуватися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 05.11.2023 14:58