Фото: прес-служба ДСНС

Скільки коштуватиме розмінування України: в ООН озвучили шокуючу суму

Україна є однією з найзамінованіших країн світу. На повне знищення мін та снарядів знадобляться десятки років, а роботи з розмінування коштуватимуть 35,7 млн доларів.

Про це повідомив постійний представник програми розвитку ООН (ПРООН) Яко Сільє під час відкриття виставки "Війна очима піротехніків ДСНС" з нагоди Міжнародного дня просвіти з питань мінної небезпеки, повідомляє "Укрінформ".

"Ця робота (з протимінної діяльності, — ред.) коштуватиме Україні, за оцінками, 35,7 млн доларів. Тому хочу висловити велику подяку і відзначити зусилля наших партнерів, які сприяють у проведенні цієї роботи, зокрема таких країн як Японія, Данія, Хорватія, Велика Британія, Франція та багато інших", сказав Сільє.

Своєю чергою заступник голови представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло зазначив, що для країн ЄС протимінна діяльність є пріоритетом. Він зауважив, що високий представник ЄС Жозеп Боррель під час останнього візиту в Україну оголосив про додаткову підтримку для розмінування України діяльності, довівши загальну суму до 43 млн євро.

За словами першого секретаря посольства Японії в Україні Назому Ямашіти, Токіо продовжуватиме підтримувати фінансово і матеріально зусилля з розмінування і протимінної діяльності ПРООН в Україні.

"Внесок Японії це 10 млн доларів у програму розмінування України, а також ми надали фінансову підтримку безпосередньо ДСНС України й далі допомагатимемо, надаючи необхідне обладнання для розмінування і проведення робіт зі знешкодження вибухонебезпечних предметів, поки останній залишок війни не буде видалено", зауважив дипломат.

Нагадаємо, голова ДСНС Сергій Крук повідомляв, що станом на сьогодні під час розмінування 58 рятувальників загинули та понад 200 були поранені. 20% від загальної кількості загиблих — саме піротехніки, адже це найскладніша складова на поточний період для служби рятувальників.

За даними президента Володимира Зеленського, на сьогодні в Україні забруднено 174 тисячі квадратних кілометрів мінами та ворожими снарядами. Це вдвічі більше, ніж територія Австрії. Проблема замінувань дуже гостро стоїть у Херсонській області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 05.04.2023 08:29