Фото: Bloomberg

Скільки Росія заробила у лютому від продажу нафти й газу: Bloomberg шокував сумою

Дохід Росії від продажу нафти та газу в лютому зріс на 80% у порівнянні з 2023 роком. Попри санкції, він перевищив 10 мільярдів доларів.

Про це пише Bloomberg.

Зазначається, що минулого місяця надходження до бюджету від податків на нафту і газ становили 10,4 мільярда доларів (945,6 мільярда рублів). Згідно з підрахунками видання на основі даних міністерства фінансів Росії, податки на нафту та нафтопродукти, на які припадає 84% загальних доходів від вуглеводнів, зросли більш ніж удвічі.

Російський нафтовий і газовий сектори є ключовим джерелом доходів для національної скарбниці, яка зазнала тиску через зростання військових витрат внаслідок вторгнення в Україну. 

"Щоб обмежити доходи Росії від нафти, західні країни запровадили санкції, які підштовхнули ціну Urals до рівня нижче 50 доларів за барель у лютому 2023 року", — повідомляє видання.

Проте Москва обходить санкції, використовуючи величезний тіньовий флот танкерів і співпрацюючи з "незахідними" покупцями, посередниками та постачальниками послуг. Зокрема, щоб захистити грошові потоки до бюджету, Росія активувала так званий механізм мінімальної ціни, зобов’язуючи виробників платити податки на основі штучної знижки на 15 доларів за барель Urals до Brent. 

Видання зазначає, що з 2019 року Росія поступово знижувала експортні мита на нафту і нафтопродукти, а з 2024 року повністю їх скасувала. Водночас влада підвищила податок на видобуток нафти, щоб компенсувати недоотримання надходжень від експортного мита. У результаті доходи Росії від податку на видобуток нафти досягли максимуму за майже два роки.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час прес-конференції 4 березня заявив, що Україна не планує продовжувати контракт з Росією щодо транзиту газу. Проте держава готова розглянути варіанти постачання блакитного палива до Європи через свою газотранспортну систему за ініціативи країн Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.03.2024 19:53