Фото: для ілюстрації. Джерело: Anadolu Agency

Скільки українських біженців із Німеччини, Польщі та Чехії готові повернутися додому: дані опитування

Переважна більшість опитаних українських біженців, які проживають у країнах Європи, задоволені своїми умовами проживання, тоді як близько чверті респондентів відповіли негативно на це питання.

Про це стало відомо з даних опитування Київського міжнародного інституту соціології. 

Упродовж 20-26 квітня 2024 року КМІС провів опитування українських біженців. Методом онлайн-інтерв’ю було опитано 801 респондента. В опитуванні брали участь дорослі громадяни у віці 18 років і старше, що виїхали з України після 24 лютого 2022 року і наразі мешкають у Німеччині, Польщі та Чехії.

Згідно з даними опитування, 66% опитаних українських біженців у вище згаданих країнах скоріше або повністю задоволені своїми нинішніми умовами проживання в новій країні. Незадоволені умовами життя 26% респондентів. Також 7% опитаних стверджують, що вони вже мають громадянство іншої країни, а ще 12% подали документи та чекають на рішення. Не подавали й не планують цього робити — 34% біженців. Проте майже половина респондентів, а саме 45%, хоч і не подавали документи на зміну громадянства, але мають бажання стати громадянами іншої країни.

Також у людей запитали, за яких умов вони б повернулися назад до України. Найбільша кількість опитаних, а саме 34%, заявили, що повернулись би на Батьківщину, якщо буде нормально функціонувати критична інфраструктура. Ще 34% українських біженців вважають безпеку основною умовою до повернення в Україну. 26% респондентів заявили, що найбільше їх турбує житлове питання, а ще 26% опитаних назвали завершення повномасштабної війни як умову для повернення в Україну. 16% людей переймаються через працевлаштування, а 13% через умови для відвідування дитсадків та шкіл для їхніх дітей. 

Зазначається, що 50% опитаних є тими, хто з більшою імовірністю може повернутися в Україну.

"Проте враховуючи відповіді респондентів на запитання далі щодо інтересу до України, зазначена оцінка скоріше є оптимістичним сценарієм у поточних умовах", — наголошують соціологи.

Нагадаємо, 5 травня Національний банк України заявив, що, за їх прогнозами, у 2025-2026 роках очікується повернення значної кількості українських біженців. Проте ризики неповернення великої частини громадян залишаються високими. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.05.2024 02:27