Фото ілюстративне. Джерело: teraz.sk

Словаччина може зняти заборону на імпорт українського зерна, але є умова

Міністри сільського господарства Словаччини й України домовилися про створення системи ліцензування торгівлі зерном. Лише в разі її погодженням обидвома сторонами словаки знімуть заборону на імпорт українського зерна.

Про це повідомила словацька агенція TASR із посиланням на речницю Міністерства сільського господарства та сільського розвитку Словаччини Крістіни Юричкової.

Вона розповіла, що міністр сільського господарства і сільського розвитку Словаччини Йозеф Біреш позитивно оцінив розмову з українським колегою Миколою Сольським, яка відбулася 20 вересня. Він назвав її конструктивною. Юричкова додала, що міністри домовилися створити систему торгівлі зерном на основі видання та контролю ліцензій.

"Поки цю систему не запустять та повноцінно не перевірять, доти продовжуватиме діяти заборона на імпорт чотирьох товарів з України, яку уряд Словаччини затвердив із 16 вересня до кінця 2023 року", — пояснила речниця.

Вона також зауважила, що Біреш попросив Сольського, щоб Україна припинила всі дії щодо оголошеного позову проти Словаччини до СОТ, а також щодо заяви про припинення торгівлі сільськогосподарськими товарами зі Словаччини в Україну.

І, за словами Юричкової, Сольський пообіцяв, що "з 20 вересня припинить ці кроки".

Нагадаємо, 20 вересня заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук заявив, що якщо деякі країни Європейського Союзу продовжать заборону на імпорт української агропродукції, то Україна до кінця року може втратити до 600 мільйонів євро. За його словами, кожного місяця, не маючи можливості імпортувати у Польщу, Угорщину, Словаччину, Румунію та Болгарію, ми втрачали близько 170 мільйонів євро. Після введення заборони у травні 2023 року, розпочали виникати проблеми із транзитними перевезеннями української агропродукції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.09.2023 16:47