На фото Денис Марчук. Джерело: "Укрінформ"

Заборона на імпорт зерна з України: у Аграрній раді назвали вражаючу суму втрат

Якщо деякі країни Європейського Союзу продовжать заборону на імпорт української агропродукції, то Україна до кінця року може втратити до 600 мільйонів євро. Водночас українським аграріям важливо зберегти транзит територією країн-сусідів.

Про це заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час брифінгу. За його словами, кожного місяця, не маючи можливості імпортувати у Польщу, Угорщину, Словаччину, Румунію та Болгарію, ми втрачали близько 170 мільйонів євро.

"Зараз, якщо ми будемо продовжувати втрачати, то до кінця року ми ще втратимо порядку 600 мільйонів євро. Водночас, попри таку велику суму втрат, ключовим для України залишається збереження транзиту через території країн-сусідів", — сказав він.

Марчук наголосив, що після введення заборони на експорт у травні 2023 року, почали виникати проблеми із транзитними перевезеннями української агропродукції. 

"Саме забезпечення транзиту є також дуже важливим для українського агроекспорту, адже переважно Україна постачає продовольство у треті країни, перевозячи його територією країн-сусідів", — сказав Марчук.

Нагадаємо, 15 вересня Єврокомісія ухвалила рішення про зняття заборони на імпорт української сільськогосподарської продукції. Водночас після даного рішення ЄК, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що це не вплине на рішення Польщі ввести власну, односторонню заборону. Крім того, таку ж заборону на імпорт вели Словаччина та Угорщина.

Додамо, 18 вересня Україна  подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) проти Польщі, Словаччини та Угорщини. Причина — одностороння заборона ними імпорту української агропродукції.

20 вересня польський міністр у справах ЄС Шимон Шинковський заявив, що Польща може знизити підтримку України на тлі напружених відносин та кризи довкола українського агроімпорту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Економіка, 20.09.2023 17:59