Слово Короля і інтерв'ю Пучдемона

04 ЖОВТНЯ 2017 10:40

Король Іспанії Філіп VI сказав своє слово у зв'язку з каталонському кризою: у вівторок 49-річний монарх звернувся до підданих з телеекранів.  

 Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News. З питань політики Філіп VI зазвичай не висловлюється, і те, що цього разу він порушив мовчання, свідчить про те, наскільки серйозна ситуація, що склалася.   

«Ми усі були свідками подій, які сталися в Каталонії. Кінцева мета каталонського уряду - незаконне проголошення незалежності Каталонії. Вони роблять замах на єдність Іспанії і національний суверенітет, на право усіх іспанців демократичним чином вирішувати питання про спільне існування. І законна влада держави несе відповідальність за забезпечення конституційного ладу, нормальне функціонування наших інститутів, за збереження в Каталонії принципів правової держави і самоврядування», - сказав іспанський король.   

Він звинуватив каталонську владу в «безвідповідальній поведінці» і призвав усіх громадян країни «поважати закон і конституцію».  

Каталонська влада проте не відмовляється від своїх намірів. В інтерв'ю ВПС глава уряду автономії Карлес Пучдемон заявив, що Каталонія проголосить незалежність «у кінці поточного тижня або на початку наступного».   

А на питання, що він стане робити, якщо іспанська влада візьме Каталонію під свій прямий контроль, ПУЧДЕМОН відповів, що це буде помилкою, «яка може змінити все».

 

Світ, 04.10.2017 10:40