Фото: cruisemapper.com

Смертельна аварія на Дунаї: в Угорщині ув’язнили українського капітана

Український капітан Юрій Чаплінський, який керував круїзним судном Viking Sigyn, та зіткнувся з екскурсійним катером на річці Дунай, отримав вирок. Нашого земляка засудили до п'яти років ув'язнення.

Відповідне рішення ухвалив угорський суд, пише BBC. Зазначається, що аварія за участю Юрія Чаплінського призвела до загибелі 28 людей, але він вже готує апеляцію.

Варто відзначити, що 68-річний українець заперечував свою провину, але був визнаний винним у грубій недбалості. Водночас суд виправдав його за обвинуваченням у ненаданні допомоги постраждалим. Сам Чаплінський, який перебував під вартою з 2019 року, заявив на суді, що глибоко шкодує про смертельну аварію.

Зіткнення суден на Дунаї: що відомо

Зіткнення круїзного судна Viking Sigyn з прогулянковим катером на річці Дунай сталося 29 травня 2019 року. Катер перекинувся та затонув. Загалом на борту човна було 35 людей, з яких загинули 28 — переважно туристи з Південної Кореї.

У листопаді 2019-го прокуратура Угорщини висунула офіційне обвинувачення одеситу, капітану швейцарського круїзного судна Viking Sigyn. Його звинувачували у злочинній поведінці, яка призвела до масових жертв та 35 випадків ненадання допомоги після зіткнення з іншим катером.

Ця катастрофа була найбільшою за 30 років на Дунаї, другій за довжиною річці Європи.

Нагадаємо, приблизно за 40 кілометрів від узбережжя Румунії стався вибух на вантажному судні в Чорному морі. За попередньою інформацією, воно натрапило на морську міну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.09.2023 13:42