Фото: Pixabay

Смертність від СНІДу у світі скоротилась удвічі: дані ООН

З 2010 року у світі вдвічі знизилась смертність від Синдрому набутого імунодефіциту. Загалом понад 39 мільйонів людей у світі хворіють на цю недугу, проте дев'ять мільйонів з них не отримують життєво необхідного лікування.

Про це стало відомо з нового звіту Організації Об'єднаних Націй про Вірус імунодефіциту людини.

Зазначається, що світові лідери пообіцяли знизити щорічну кількість нових випадків інфікування до менш ніж 370 тисяч до 2025 року. Водночас кількість нових випадків зараження втричі перевищує цю цифру і становить 1,3 мільйона торік.

У звіті наголошується, що, якщо уряди країн запровадять відповідні заходи, які потрібні для забезпечення достатнього та стійкого фінансування та захисту прав кожної людини, то кількість осіб, які живуть з ВІЛ та потребують довічного лікування, до 2050 року залишиться на рівні близько 29 мільйонів осіб. Проте якщо вони підуть неправильним шляхом, то кількість людей, яким буде потрібне довічне лікування, зросте до 46 мільйонів.

Наразі 30,7 мільйона ​​осіб отримують лікування — це понад 75% від загальної кількості інфікованих на ВІЛ. Водночас у 2010 році лікування отримували лише 47% хворих. Розширення доступу людей до лікування призвело до скорочення вдвічі числа смертей, пов'язаних зі СНІДом. Якщо у 2010 році через цей недуг померло 1,3 мільйона осіб, то у 2023 це число знизилось до 630 тисяч осіб. Втім світ відстає від мети 2025 року щодо скорочення кількості смертей внаслідок СНІДу до менше ніж 250 тисяч.

"Країни досягають величезного прогресу в тому, щоб покласти край епідемії СНІДу до 2030 року, однак існує багато проблем, які можуть сповільнити наші зусилля", — наголосив колишній науковий радник президента Сполучених Штатів Америки доктор Ентоні Фаучі.

У звіті ООН зазначають, що з 2010 року кількість нових заражень ВІЛ-інфекціями знизилося на 39%, зокрема на 59% у Східній та Південній Африці. Однак у низці регіонів кількість нових випадків ВІЛ-інфекції зростає: Близький Схід та Північна Африка, Східна Європа, Центральна Азія та Латинська Америка.

Нагадаємо, у липні в ООН спрогнозували, що до 2084 року населення Землі сягне свого максимуму цього століття — близько 10,3 мільярда людей. Загалом до 2 100 року на Землі проживатимуть трохи менше, ніж 10,2 мільярда людей. При цьому в Україні до 2 100 року населення скоротиться до 15,3 мільйона людей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.07.2024 02:22