Зустріч у форматі "Рамштайн". Скрін з відео

Сьогодні пройде чергове засідання у форматі "Рамштайн": чого очікувати Україні

У середу, 11 жовтня, пройде 16-та зустріч Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". У засіданні в Брюсселі, у штаб-квартирі НАТО, візьмуть участь очільники міноборони та старші військові посадовці з майже 50 країн.

Переговори стартують об 11:00 за київським часом. Цього ж дня на 17:00 запланована зустріч Ради Україна-НАТО в рамках засідання міністрів оборони країн Північноатлантичного Альянсу.

Це будуть перші переговори на рівні керівників оборонних відомств країн НАТО після літнього саміту у Вільнюсі, і вперше до союзників приєднається міністр оборони України Рустем Умєров. Як член Ради Україна буде повноправним учасником зустрічі.

Учасники Контактної групи

Головою засідання залишається очільник Пентагона Ллойд Остін — саме він є ініціатором створення Контактної групи. Також постійним учасником американської делегації є керівник Об'єднаного комітету начальників штабів США. Вперше на переговорах "Рамштайн" у цій якості буде присутній генерал Чарльз Браун. Він змінив на посаді Марка Міллі, який пішов у відставку наприкінці вересня. Українську делегацію на засіданні очолить Міністр оборони Рустем Умєров.

Чого очікувати Україні від "Рамштайну"

У Пентагоні, анонсуючи зустріч, зазначали, що учасники обговорять поточну ситуацію в Україні та забезпечення її засобами, необхідними для захисту суверенної території.

Очікується, що США оголосять про новий пакет військової підтримки. Його сума може становити близько 200 мільйонів доларів. Зокрема, Штати передадуть боєприпаси для HIMARS, ракети для ППО, артилерійські снаряди 105 мм та 155 мм, протитанкові ракети TOW тощо. За словами очільниці місії США при НАТО Джуліан Сміт, Контактна група зосередиться на питаннях надання боєприпасів та систем ППО.

Вона наголосила, що протиповітряна оборона України має вирішальне значення, особливо з настанням холодної пори року, коли російські війська знову можуть вдатися до ударів по критичній інфраструктурі.

Також Британія готується вже сьогодні оголосити про новий пакет військової допомоги на загальну вартість понад 100 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 123 мільйони доларів).

Бельгія відправить Україні "кілька" винищувачів F-16 з 2025 року. Перед засіданням "Рамштайну" глава Міноборони країни не уточнила, скільки літаків буде відправлено. За її словами, таку передачу бойових літаків буде здійснено "залежно від збільшення потужності нових F-35". Окрім відправки винищувачів, Бельгія продовжить роботу з підготовки пілотів і запропонує дбати про технічне обслуговування всього коаліційного флоту F-16, наголосила міністр, і додала, що країна продовжить надавати допомогу Україні. 

Підсумки минулого "Рамштайну"

За результатами "Рамштайну-15" у Німеччині 19 вересня партнери оголосили про нові пакети допомоги, а саме:

  • Данія оголосила про надання 30 танків Leopard 1 і 15 танків Т-72;
  • Велика Британія зобов'язалася передати Україні десятки тисяч артилерійських снарядів до кінця 2024 року;
  • Німеччина анонсувала новий пакет допомоги, який включає 200 броньованих машин MRAP, боєприпаси для мінометів та артилерії;
  • у США повідомили про швидке прибуття танків Abrams на поле бою (25 вересня перша партія цих танків уже була в Україні) та мобілізацію зусиль для надання Україні систем ППО та обладнання для перехоплення.

Нагадаємо, міністр оборони України Рустем Умєров у вівторок, 10 жовтня, провів перемовини зі своєю бельгійським колегою Людивін Дедондер. Міністри обговорили питання надання Україні винищувачів F-16.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2023 09:32