Фото: Pixabay

Міжнародний день круасана: цікаві факти про цю випічку, які вас здивують

Щороку 30 січня у світі відзначають День круасана. Історія появи на світ цих відомих і улюблених для багатьох кондитерських виробів налічує близько трьохсот років. 

Пропонуємо ознайомитися з цікавими фактами про круасани, які, можливо, змінять ваше уявлення про походження цих солодощів.

Звідки родом круасан?

Походження круасанів оповите величезною кількістю міфів. Багато хто вважає, що батьківщиною круасанів є саме Франція. Та це не так. Насправді рецепт цих смачних кондитерських виробів винайшли в Австрії, а точніше — у Відні. Саме там ще у XVII столітті круасани почали випікати на знак перемоги Австрії над Османською імперією. Власне, від цієї знакової події походить і форма випічки у виді півмісяця, адже півмісяць є на прапорі Османської імперії. Існує легенда, що вперше круасан випік житель Відня Пітер Вендлер ще в далекому 1683 році.

 всесвітній день круасана 30 січня

А до чого тут французи?

Перші віденські круасани за рецептурою свого тіста більше нагадували хліб і були задумані як хлібобулочний виріб. А ось звичний нам круасан із листкового тіста вигадали вже французи. Завдяки їм ми маємо змогу насолоджуватися легкими, витонченими й надзвичайно смачними круасанами з різноманітними начинками.

Їх можна готувати як з шинкою та сиром, з авокадо та лососем, так і з джемом, згущеним молоком, шоколадом, з сиром та родзинками, з горіховим кремом або варенням. Також він чудово поєднується з будь-якими напоями. Багато хто вважає, що солодкі круасани сприяють збільшенню в організмі людини дофаміну та бета-ендофіну, які відповідають за почуття задоволення.

 всесвітній день круасана 30 січня

Круасан у наші часи

У 2012 році круасани внесли в список продуктів із географічним статусом, що охороняється законом. Таким чином, круасани, які не були виготовлені на території Франції, автоматично вважаються підробкою. Міністерство сільського господарства Франції заявляє, що для виготовлення справжнього круасана потрібні саме французькі інгредієнти, завдяки яким він отримує свій неповторний смак. Деякі французи схиляються до думки, що круасани, виготовлені за межами їх батьківщини, підривають імідж Франції. За високі смакові властивості круасани включені до меню всіх готелів світу, які бережуть свою репутацію. 

Щороку асоціація пекарів Парижу випускає рейтинг найкращих виробників круасанів округу. Цей список доволі буденний — його просто розміщують на офіційному сайті, але для пекарів потрапити у це список — визнання. 

В чому секрет смачного круасана

Щоб отримати справжнє хрустке тісто для випічки круасана, його в процесі приготування скручують у п'ятдесят шарів і кожен промазують тонким шаром вершкового масла. Серед секретів успішної випічки цих виробів деякі шеф-кухарі називають високий вміст жиру у вершковому маслі (від 84% жирності або більше), заміс тіста за температури +16°С, а вистоювання круасана при температурі +25-26°С та інші. 

Як відзначити Всесвітній день круасана

  • Завітайте до найближчої пекарні, в якій випікають ці булочки, та привітайте зі святом пекаря.

  • Потіште своїх друзів та колег свіжоспеченими теплими круасанами. Для цього можна скористатися вже готовим листковим тістом із супермаркету. 

  • Завітайте на уроки випічки, які періодично проводять фуд-блогери. Там навчать готувати цю смачну листкову випічку самостійно.

  • Використовуйте хештег #NationalCroissantDay для публікації своїх смаколиків у соціальних мережах.

 

Фото: Pixabay

Нагадаємо, у вівторок, 30 січня, християни вшановують пам’ять Трьох Святих: Василя Великого, Іоанна Златоуста та Григорія Богослова. Раніше це свято відзначали 12 лютого, але цього року традиції змінилися, адже Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новий календар. Також воно має назву Свято Трьох Святителів чи Собор трьох святителів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 30.01.2024 11:40