Фото: zp.tax.gov.ua

Соратник Киви, який шпигував за ППО на Дніпропетровщині, отримав 15 років тюрми

За матеріалами Служби безпеки України 15 років тюрми отримав соратник ліквідованого колишнього народного депутата від "Опозиційної платформи — За життя" Іллі Киви, який шпигував за комплексами протиповітряної оборони на Дніпропетровщині.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Як встановило слідство, зрадником є місцевий житель, ідеологічний прихильник рашизму, який у 2014 році познайомився з Кивою.

"Зловмисник входив до найближчого оточення зрадника Іллі Киви, якого наприкінці 2023 року ліквідували в Росії, де він переховувався від правосуддя", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що засуджений очолював у Дніпрі громадське об’єднання, яке було підконтрольне забороненій партії ОПЗЖ. Після початку повномасштабного вторгнення РФ чоловік перейшов на прямий зв'язок із представником російської розвідки. Для комунікації використовували анонімні чати в месенджері.

Правоохоронці встановили, що зловмисник намагався виявити та передавав агресору локації української протиповітряної оборони поблизу обласного центру. Співробітники СБУ затримали ворожого поплічника під час спецоперації на території регіону восени 2022 року.

"На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану)", — зауважили в СБУ.

Нагадаємо, 6 грудня 2023 року у Росії знайшли мертвим колишнього нардепа та зрадника України Іллю Киву. За інформацією російських пропагандистів, його тіло виявили у Підмосков'ї у селі Супоніво Одинцовського району. Низка українських ЗМІ з посиланням на джерела в Службі безпеки України повідомила, що зрадника ліквідували зі стрілецької зброї — це спецоперація СБУ. 

За даними росЗМІ, 7 грудня правоохоронці взялися допитувати співмешканку екс-нардепа Киви. Підозрюють, що вона могла навести кілера. Ім'я жінки не повідомляють. За її словами, він останнім часом дуже тривожився за своє життя.

До того ж представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов розповідав, що колишній народний депутат українського парламенту Ілля Кива дбав про свою безпеку. Саме тому жив в одному зі сіл Підмосков’я.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 29.02.2024 17:53