Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Союзники ще не узгодили план навчання українських пілотів на F-16, — CNN

Сполучені Штати Америки все ще чекають від європейських чиновників остаточного плану підготовки українських пілотів на винищувачах F-16. Його мають затвердити у Білому домі перш ніж програма почнеться.

Про це інформує CNN із посиланням на чиновників, знайомих із цим питанням.

Перед початком навчання союзники мають пропрацювати низку важливих деталей. Від США очікується схвалення передачі обладнання та матеріалів для F-16, однак, пише видання, адміністрація Джо Байдена ще не отримувала планів навчання, а тому Америці просто немає чого затверджувати.

Також залишається відкритим питання, які країни відправлять F-16 для участі у програмі навчання, а також надалі для передачі винищувачів Україні. Крім того, США ще не вирішили, чи відправлятимуть американських пілотів для допомоги у навчанні українців.

Очікується, що сам курс проводитиметься в Данії та Румунії за сприяння Нідерландів, Бельгії, Канади, Люксембургу, Норвегії, Польщі, Португалії, Швеції та Британії. Але деталі, включно з датами, місцями та тривалістю програми, "все ще опрацьовуються", заявив координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі під час брифінгу.

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Водночас Володимир Зеленський вже 1 липня заявив, що поки що не визначено графіку навчання українських пілотів, а дехто з іноземних партнерів й зовсім зволікає.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков повідомляв, що навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16 розпочнуться у серпні. Вони триватимуть щонайменше шість місяців. За його словами, Україна ще повинна модернізувати деяку інфраструктуру для літаків. Резніков сподівається, що F-16 у небі над Україною літатимуть вже до весни наступного року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.08.2023 00:44