Фото: ДУ "Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ"

Спалах "хвороби легіонерів" у Жешуві: чи загрожує недуга Україні та чим вона небезпечна

У польському Жешуві зафіксували вже 166 випадків захворювання на легіонельоз. Тим часом у Міністерстві охорони здоров'я України вважають, що нашій державі "хвороба легіонерів" не загрожує.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів представникам ЗМІ про виявлення випадків у легіонельозу у Польщі.

"Сьогодні ми бачимо, що був спалах у сусідньому з Україною місті у Польщі — Жешуві — і де-факто, чи ми реагуємо на це, так, ми реагуємо. І в наших центрах контролю і профілактики хвороб є ПЛР-системи, які дозволяють діагностувати в разі, якщо будуть схожі симптоми. Далі є чіткий механізм, як проводити епідрозслідування і яких заходів вживати", — пояснив він.

Ляшко вважає, що в Україні спалаху "хвороби легіонерів" не буде. Він розповів, що влітку легіонельоз часто трапляється у готелях, де є спліт-системи та душові системи, якими нечасто користуються. Він додав, що бактерія Legionella розмножується саме там, де є вологість.

Що таке легіонельоз

Легіонельоз — це небезпечне інфекційне захворювання, збудником якого є бактерія Legionella pneumophila. За даними Центру громадського здоров'я, джерелом інфікування можуть бути системи водопостачання, кондиціонери, вентиляційні системи, душові приміщення, басейни, зволожувачі повітря, фонтани, джакузі.

Симптоми захворювання дуже схожі на звичайні респіраторні симптоми, які зустрічаються під час сезонних застуд чи сезонних гострих респіраторно-вірусних інфекцій. Саме тому, кажуть медики, часто пацієнти звертаються до медичних закладів вже на пізньому етапі, коли є ускладнення, найчастіше — пневмонія.

Як розповіла лікар-епідеміолог Центру громадського здоров’я Ірина Борух, на території України легіонельоз реєструвався лише один раз за останні п'ять років — у 2019 році в Дніпропетровській області. За її словами, підступність хвороби полягає в тому, що її складно відрізнити від інших респіраторних захворювань. Водночас сама недуга не передається від людини до людини.

"Бактерія Legionella pneumophila чудово "почувається" при температурах 20-50 градусів", — зазначила лікарка.

Борух вказує, що легіонельоз лікується антибіотиками. Головне — вчасно звернутися по медичну допомогу.

"Зазвичай смертність від цієї хвороби сягає 5-10%, це залежить від термінів звернення до медзакладів та наявності супутніх захворювань", — резюмувала вона.

Нагадаємо, що Жешув є ключовим транзитним вузлом для міжнародної військової підтримки України. Близько 10 тисяч американських військовослужбовців дислокуються в цьому регіоні. У країні розглядають версію навмисного зараження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.09.2023 05:25