Фото: соцмережі

Спецпризначенці Ірану захопили судно під португальським прапором біля Ормузької протоки (відео)

У суботу, 13 квітня, командос із воєнізованої Революційної гвардії Ірану спустилися з вертольота на пов'язаний з Ізраїлем контейнеровоз біля Ормузької протоки та захопили судно. Цей інцидент став останнім у серії нападів між двома країнами.

Про це повідомляє AP з посиланням на іранське державне агентство IRNA. 

Видання наголошує, що Близький Схід готувався до потенційної відплати з боку Ірану у зв'язку з передбачуваним ударом Ізраїлю на початку цього місяця по будівлі іранського консульства в Сирії, внаслідок якого загинули 12 людей, зокрема старший генерал гвардії, який колись командував експедиційним загоном Кудс.

Тим часом ізраїльська війна з Хамасом у Секторі Гази триває вже шість місяців та загострює багаторічну напруженість у всьому регіоні. Оскільки в бойових діях також беруть участь сили, що підтримуються Іраном, такі як "Хезболла" в Лівані та єменські повстанці-хусити, будь-який новий напад на Близькому Сході загрожує переростати цей конфлікт у ширшу регіональну війну.

Державне агентство Ірану IRNA повідомило, що підрозділ спеціального призначення ВМС Гвардії скоїв напад на судно MSC Aries під португальським прапором, контейнеровоз, пов'язаний з компанією Zodiac Maritime, що базується в Лондоні.

Zodiac Maritime є частиною Zodiac Group ізраїльського мільярдера Еяля Офера. Zodiac відмовився від коментарів та перенаправив питання до MSC. Компанія MSC, що базується в Женеві, пізніше визнала факт захоплення і повідомила, що на борту судна перебували 25 членів екіпажу. IRNA повідомило, що гвардія направить судно до територіальних вод Ірану.

Раніше представник міністерства оборони Близького Сходу, який говорив за умов анонімності для обговорення питань розвідки, поділився відео нападу з Associated Press. На знімку видно, як іранські командос спускаються мотузкою на штабель контейнерів, що стоять на палубі судна. Чути, як член екіпажу корабля каже: "Не виходь". Потім він наказує своїм колегам йти на місток корабля, оскільки на палубу спускаються ще більше спецпризначенців. Можна побачити, як один командос стоїть навколішки над іншими, щоб забезпечити їм потенційне прикриття.

Відео відповідало даним MSC Aries. Вертоліт, що використовується, також виявився вертольотом Мі-17 радянської епохи, який як Гвардія, так і підтримувані Іраном хусити Ємену використовували в минулому для проведення диверсійних рейдів на кораблі.

Нагадаємо, раніше Bloomberg із посиланням на неназвані джерела з розвідки США та Ізраїлю заявляв, що найближчими днями Іран завдасть удару по Ізраїлю. Йдеться про ракетну або дронову атаку на військові та урядові об'єкти в країні.

Своєю чергою міністерство закордонних справ Німеччини звернулося до своїх громадян, які наразі перебувають в Ірані та закликало їх негайно покинути країну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.04.2024 16:26