Фото: nrcu.gov.ua

Іран за декілька днів може створити три ядерні бомби, — The Washington Post

В Ірану є запаси високозбагаченого урану, який можна перетворити на паливо для щонайменше трьох ядерних бомб. І хоча Тегеран заявляє, що не планує створювати зброю масового ураження, він здатен її виготовити за термін від кількох днів до кількох тижнів.

Про це повідомляє The Washington Post.

За даними видання, протягом останніх 15 років найважливіші відомості про іранську ядерну програму лежали глибоко під землею на заводі, побудованому всередині гори на краю Великої соляної пустелі Ірану. Об'єкт, відомий як Фордо, є внутрішнім притулком іранського ядерного комплексу, що ретельно охороняється, і частим місцем призначення міжнародних інспекторів, чиї візити покликані забезпечити захист від будь-яких секретних спроб Ірану створити ядерні бомби.

Остання поїздка інспекторів у лютому дала звичайні матриці показань та вимірювань, викладені клінічною мовою звіту ООН з нагляду за ядерною безпекою. Однак у сухому формулюванні документа містилися ознаки тривожних змін.

У заводських цехах, які припинили виробництво збагаченого урану відповідно до ядерної угоди 2015 року, інспектори тепер стали свідками неабиякої активності: було встановлено нове обладнання, що виробляє збагачений уран із ще більшою швидкістю, і почалося розширення, яке незабаром може подвоїти продуктивність заводу. Ще більш тривожним є те, що Фордо нарощував виробництво більш небезпечної форми ядерного палива — різновиди високозбагаченого урану, що не дійшов до збройової якості. Тим часом іранські чиновники, які відповідають за завод, почали відкрито говорити про досягнення "стримування", припускаючи, що Тегеран тепер має все необхідне для створення бомби, якщо він того забажає.

Трансформація Фордо відображає зміни, які спостерігаються в інших частинах країни, оскільки Іран долає бар'єри іранської ядерної угоди. Згідно з конфіденційними звітами інспекцій та інтерв'ю з офіційними особами та чиновниками, через шість років після спірного рішення адміністрації Трампа вийти з пакту обмеження зникли одне за одним, внаслідок чого Іран став ближчим до створення ядерної зброї, ніж будь-коли в історії країни, заявляють експерти, які уважно стежать за прогресом Ірану.

Хоча Іран заявляє, що він не має планів з виробництва ядерної зброї, тепер він має запаси високозбагаченого урану, який можна переробити в збройове паливо для як мінімум трьох бомб протягом періоду часу від кількох днів до кількох тижнів. Створення грубого ядерного пристрою може відбутися лише через шість місяців після ухвалення рішення, тоді як розв'язання проблем створення ядерної боєголовки, що доставляється ракетою, займе більше часу, — можливо, два роки або більше, заявили чиновники.

Нещодавно Іран спробував розбавити частину свого високозбагаченого урану, сигналізуючи, на думку офіційних осіб США, про те, що намагається уникнути конфлікту шляхом самовстановлення обмежень на постачання палива, близького до збройового. Але машини Фордо виробляють високозбагачений уран швидше, ніж будь-коли, а сукупні запаси уранового палива в країні продовжують збільшуватися, як показують записи.

Тенденція очевидна: з інтерв'ю з посадовими особами Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у віденській штаб-квартирі з нагляду за атомною енергією, а також із великою кількістю нинішніх і колишніх співробітників розвідки та безпеки США і Європи, багато з яких говорили на умовах анонімності, щоб обговорити делікатні питання. Думка, що виникає, полягає в тому, що Іран просувається повільно, але впевнено, накопичуючи кошти для майбутньої зброї, не роблячи при цьому явних кроків щодо її створення.

Розробка Іраном ядерної зброї: хронологія останніх подій

  • У червні 2021-го МАГАТЕ повідомляла, що Іран накопичив та зберігає у 16 разів більше збагаченого урану, ніж це передбачається ядерною угодою 2015 року.
  • 27 вересня 2021 року прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Бенет пригрозив Ірану наслідками через подальше розгортання ядерної програми.
  • Організація атомної енергії Ірану (ОАЕІ) 1 серпня 2022 року запустила кілька сотень центрифуг для збагачення урану.
  • 1 червня 2023 року міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант прокоментував рівень ядерної загрози для його країни з боку Ірану заявою, що військові Ізраїлю виконають свій обов'язок щодо захисту країни, якщо ситуація їх до цього змусить.
  • 16 вересня МАГАТЕ заявило, що влада Ірану відкликала акредитацію у кількох інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), завданням яких були перевірки на ядерних об'єктах.
  • 26 вересня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав світ знищити ядерну зброю. Така заява була зроблена у Міжнародний день боротьби за повне знищення ядерної зброї.
  • 29 вересня Швейцарія розширила санкції у зв'язку з постачанням до Росії дронів іранського виробництва.

Нагадаємо, у червні цього року державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що отримання Іраном ядерної зброї загрожує безпеці всього Близькосхідного регіону. Тому, за його словами, Штати зроблять усе можливе для, щоби Тегеран не отримав її.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.04.2024 17:55