Співпраця Росії та Ірану. Джерело: afp

Співпраця Росії та Ірану щоразу збільшується: британська розвідка пояснила, як це впливає на війну в Україні

Партнерство Росії з Іраном зміцнювалося за останні роки. Воно стало ще тіснішим після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

"Міжнародна ізоляція змусила Росію переорієнтувати свої зовнішньополітичні зусилля на раніше менш бажані партнерства, щоб отримати дипломатичну, економічну та військову підтримку", — зробили висновок британські розвідники.

Вони додали, що іранська військова допомога російській кампанії в Україні містила сотні односторонніх ударних безпілотних літальних апаратів і артилерійські боєприпаси. Іранські БпЛА стали одним із ключових елементів російської кампанії дальніх ударів по Україні.

"Угоди щодо цього тепер розширені, в них ідеться про складання та виробництво цих БпЛА за ліцензією на підприємствах у Росії", — йдеться в повідомленні.

Британське міністерство оборони також звернуло увагу на активізації російсько-іранських дипломатичних і економічних зв'язках. На його думку, взаємодія Росії з Іраном через багатонаціональні форуми майже напевно посилиться після нещодавнього вступу Ірану в Шанхайську організацію співпраці та його запрошення приєднатися до економічного форуму БРІКС.

"Нещодавно Іран заявив, що Росія інвестувала в Іран 2,76 мільярда доларів 2022-2023 років. Економічні зв’язки, найімовірніше, поглибляться, оскільки Росія таким чином прагне пом’якшити результат санкцій", — підсумували в Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, що Росія використовує іранські снаряди для реактивних систем залпового вогню "Град" на війні з Україною. Нещодавно міноборони РФ випадково "засвітило" їх на пропагандистських відео.

Військовий експерт німецького видання Bild Юліан Репке зазначав, що кадри іранських ракет в Україні публікували різні блогери й раніше, але тепер міноборони РФ теж підтвердило їхнє застосування. За його словами, що Кремль просить снаряди у Білорусі, КНДР та Ірану, оскільки окупанти відчувають дефіцит боєприпасів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.10.2023 09:21