Фото: соцмережі

Справа про "Скіфське золото": коли вирішиться доля української реліквії

Верховний суд Нідерландів 15 вересня 2023 року має оголосити рішення у справі про приналежність "скіфського золота". Суд ухвалить рішення щодо скарги так званих "кримських музеїв" на рішення Апеляційного суду Амстердама про повернення "скіфського золота" Україні.

Про це повідомила прес-служба Верховного суду Нідерландів.

Зазначається, що 26 січня 2022 року так звані "музеї" в тимчасово окупованому Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції "скіфського золота" Україні. Скарги в касаційному порядку включають порушення статті 1 Першого протоколу (право на мирне володіння своєю власністю) Європейської конвенції з прав людини та визначення режиму Закону про музеї України як "правило пріоритету" в сенсі Цивільного кодексу. 

Генпрокурор Верховного суду Нідерландів вважає, що така скарга не є прийнятною. На його думку, касаційні скарги кримських музеїв на застосування закону як "правила пріоритету" не мають успіху.

Справа про "Скіфське золото"

"Скіфське золото" – виставка майже 2 тис. виробів із золота, виявлених у Північному Причорномор’ї, сформована з колекцій шести музеїв та історико-культурних заповідників. Експонати направили у 2013 році до Бонну, а потім до Амстердаму на виставку "Крим — золотий острів у Чорному морі". Однак після приєднання півострова у 2014 році виникла суперечка, кому повертати золото — кримським музеям чи Україні. 

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду. 28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив клопотання України про відведення судді у зв’язку з підтвердженням його зв’язку з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість.

26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення повернути експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" на територію суверенної держави Україна. Таким чином колекція, яку ще до окупації Криму Російською Федерацією вивезли на виставку в музей Алларда Пірсона в Амстердамі, нарешті повернеться в Україну.

А вже 26 січня 2022 року так звані кримські музеї подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення скіфського золота Україні. Нідерландська юридична фірма Houthoff відмовилася представляти у Верховному суді в Гаазі інтереси "російських кримських музеїв" у справі "скіфського золота".

Читайте нас у Facebook й Telegram

Суспільство, 27.01.2023 17:00