Фото: "Голос Америки"

США не проти ударів України по військових обʼєктах Росії у Криму, — Нуланд

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що Штати вважають Крим українською територією, яку Росія незаконно анексувала у 2014 році. Окупанти перетворили півострів на військову базу, яку використали для повномасштабного наступу у лютому 2022 року. Тому американці не заперечують проти рішень української сторони щодо завдавання ударів по російських військових об’єктах на півострові.

Про це вона сказала напередодні під час онлайн-дискусії Фонду Карнегі, пише "Укрінформ".

"Я не оцінюватиму наперед, де українці вирішать воювати або яке рішення ухвалять щодо півострова в короткостроковій, середньостроковій чи довгостроковій перспективах, але ми визнаємо: Крим — це Україна", — зауважила Нуланд.

Посадовиця вказала на те, що Кремль після анексії півострова одразу почав масово порушувати права людини, переслідуючи мешканців півострова, зокрема кримських татар та тих, хто не погоджувався з окупацією. Тож, за її Нуланд, військові бази Росії в Криму потрібно вважати легітимними цілями для ЗСУ. Вона зауважила, що Україна не матиме безпеки, якщо Крим не буде щонайменше демілітаризованим.

США і G7 готують масштабний пакет санкцій проти РФ на 24 лютого

Також Нуланд повідомила, що Сполучені Штати разом зі своїми партнерами по G7 готують новий масштабний пакет санкцій, який планується оголосити ближче до роковин жорстокого вторгнення Росії в Україну.

"Я думаю, ближче до 24 числа ви побачите новий великий пакет санкцій як з боку США, так і усіх наших партнерів по G7", — зауважила представниця Держдепу.

Нагадаємо, раніше видання The Washington Post писало, розвідка США дійшла висновку, що Україна не зможе повернути анексований Росією Крим. Там вважають, що українській армії поки що не під силу звільнення добре укріпленого Кримського півострова. Водночас українська влада вже готується до повернення півострова: невдовзі українські відомства почнуть готувати кадровий резерв для Криму, що необхідно з огляду на перспективу деокупації півострова. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.02.2023 07:37