США почекають дій Ірану

09 ТРАВНЯ 2019 13:56

Раніше американський держсекретар Майкл Помпео, який прибув з візитом до Великої Британії, заявив, що США очікують від Ірану конкретних дій щодо ядерної програми, і лише потім приймуть рішення про власні кроки. Однією з тем зустрічей Помпео з британськими політиками стала саме ситуація навколо Ісламської республіки, повідомляє Euro News.

Майкл Помпео, держсекретар США:

«Я бачив доповіді, бачив відправлений лист. Я думаю, документи були неоднозначними. Нам треба почекати і подивитися, що саме зробить Іран. Поки вони зробили тільки ряд заяв з приводу своїх намірів».

Офіційна позиція Великобританії - зберегти угоду з Іраном. Але в Лондоні підкреслюють, що солідарні з Вашингтоном в намірі не допустити створення іранської ядерної зброї.

Джеремі Хант, міністр закордонних справ Великобританії:

«Санкції були скасовані в обмін на обмеження іранської ядерної програми. Якщо Іран припинить виконувати свої обіцянки, то, звичайно, це призведе до негативних наслідків».

Свої побоювання загостренням ситуації висловлює і Німеччина. Раніше Помпео скасував запланований візит до Берліна, відправившись замість цього в Ірак.

Хейко Маас, міністр закордонних справ Німеччини:

«Наша позиція чітка: ми хочемо зберегти угоду - саме для того, щоб запобігти створенню ядерної зброї».

Сполучені Штати в односторонньому порядку вийшли з угоди рівно рік тому. У листопаді поновилися анти-іранські санкції.

У Тегерані підкреслюють, що їх недавня заява - сигнал європейським партнерам з проханням захистити Іран від США.

Світ, 09.05.2019 13:56