Фото: Pixabay

США вдарили санкціями по Росії за фінансову співпрацю з Північною Кореєю

У четвер, 19 вересня, Сполучені Штати Америки ввели санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до незаконних фінансових транзакцій між Російською Федерацією та КНДР.

Про це повідомляє прес-служба міністерства фінансів США.

У відомстві зазначили, що незаконна фінансова мережа між Москвою та Пхеньяном, на яку акцентовано нові обмеження США, пов’язана з двома підсанкційними державними банками КНДР — Зовнішньоторговельним банком та Корейською банківською корпорацією "Квансон"

Через ці установи Північна Корея отримує іноземну валюту для фінансування державних програм зі створення зброї масового знищення і балістичних ракет.

У США з'ясували, що для транзакцій з цими банками російський Центробанк використовував "МРБ Банк", що в розташований в окупованій Росією Південній Осетії. Він був підставною юридичною особою для російського "ЦСМРБанку". Його віце-президент Дмитрій Нікулін організував відкриття кореспондентських рахунків для банків КНДР у "МРБ Банку" та "координував з представниками Північної Кореї доставлення мільйонів доларів і рублів банкнотами" на відповідні рахунки.

"МРБ Банк" використовував частину рахунків КНДР для оплати експорту палива з Росії до Північної Кореї.

До незаконних фінансових схем причетна також "Російська фінансова корпорація". Разом із Зовнішньоторговельним банком КНДР компанії заснували підставну фірму в Москві, через яку Північна Корея отримувала кошти. У цій схемі брав участь й російський "Таймер Банк", який переказав московській компанії Stroytreyd LLC мільйони доларів для Зовнішньоторговельного банку.

Наслідки санкцій

Внаслідок сьогоднішніх дій все майно та майнові інтереси зазначених вище осіб, які перебувають у Сполучених Штатах чи у володінні, чи під контролем осіб США, блокуються та мають бути повідомлені до OFAC. Крім того, будь-які організації, які належать, прямо чи опосередковано, індивідуально або в сукупності, на 50 відсотків або більше одному або декільком заблокованим особам також блокуються. Якщо це не дозволено загальною або спеціальною ліцензією, виданою OFAC, або не звільнено, правила OFAC загалом забороняють усі транзакції, що здійснюються особами США або в межах (або транзитом) Сполучених Штатів, які пов'язані з будь-яким майном чи майновими інтересами зазначених, чи іншим чином заблокованих осіб.

Крім того, фінансові установи та інші особи, які беруть участь у певних транзакціях або діяльності з санкціонованими організаціями та особами, можуть піддаватися санкціям або бути підданими примусовим заходам. Заборони включають здійснення будь-якого внеску або надання коштів, товарів або послуг будь-якою зазначеною особою, йому або на його користь, або отримання будь-якого внеску або надання коштів, товарів або послуг від будь-якої такої особи.

Раніше стало відомо, що нові санкції Європейського Союзу можуть бути спрямовані проти фінансових установ, які підтримують потоки військової продукції до Росії, а також постачання продукції, виробленої у Південно-Східній Азії західними дочірніми компаніями.

Ще 13 вересня міністерство фінансів Сполучених Штатів Америки оголосило про так звані блокувальні санкції проти російської медіа-групи "Россия сегодня". А також під обмеження потрапив її генеральний директор Дмитро Кисельов.

Варто зазначити, що паралельно США, Британія та Канада оголосили про дипломатичну кампанію з викриття втручання російських пропагандистів у демократичні процеси по всьому світу.

Нагадаємо, що на початку вересня США вжили заходів щодо захисту й охорони виборчих інститутів і процесів у своїй країні від спроб Москви вплинути на президентські вибори 2024 року. У зв'язку з цим Вашингтон ввів нові санкції проти Російської Федерації, які стосуються 10 фізичних і двох юридичних осіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.09.2024 22:52