Фото: Pixabay

Євросоюз посилить санкції проти РФ: як вони вдарять по агресору

Нові санкції Європейського Союзу можуть бути спрямовані проти фінансових установ, які підтримують потоки військової продукції до Росії, а також постачання продукції, виробленої у Південно-Східній Азії західними дочірніми компаніями.

Про це заявив спецпредставник Євросоюзу із санкцій, пише Reuters.

Як зазначає видання, блок запровадив масштабні санкції проти Росії за її повномасштабне вторгнення до України з 2022 року. Спецпредставник ЄС Девід О'Салліван сказав, що санкції не є "чарівною пігулкою", а їхня мета — зробити так, щоб Росії було складніше, повільніше і дорожче підживлювати свою військову машину. Він додав, що не має жодних ілюзій щодо обходу і що включення до списку компаній, які продають Москві товари подвійного призначення, часто є спробою "вдарити крота".

За його словами, ЄС досяг успіхів у скороченні обходу через країни Центральної Азії, і скорочення цих потоків стало очевидним після дипломатичних зусиль з Казахстаном, Узбекистаном, Вірменією та іншими. Однак перед ним стоїть складніше завдання — зупинити подібні потоки у Південно-Східній Азії, де країни є виробниками, а не транзитними станціями.

"Значна частина продукції, що проходить через Китай, виробляється дочірніми підприємствами західних компаній у Південно-Східній Азії", — сказав О'Салліван, виступаючи на заході аналітичного центру в Брюсселі після візитів до В'єтнаму, Таїланду і Малайзії для розв'язання цих проблем.

"Йдеться про визначення фінансових установ, які потенційно фінансують перевалку військової продукції (до Росії). У разі виявлення подібних випадків із цими установами зв'яжуться та повідомлять... якщо вони не припинять, то ризикують потрапити до списку. США вже робили це з великим успіхом у трьох випадках на початку року. Ми починаємо збирати інформацію та порівнювати результати", — сказав він.

Зростальною проблемою в ЄС стала необхідність гармонізації реалізації 14 пакетів санкцій блоку у 27 державах-членах. За словами О'Саллівана, попри обмеження, заходи ЄС та західних держав підштовхнули Росію до військової економіки, що вплине на економічне майбутнє країни й стане все більш очевидним у найближчі рік-два.

Раніше стало відомо, що 13 вересня міністерство фінансів Сполучених Штатів Америки оголосило про так звані блокувальні санкції проти російської медіа-групи "Россия сегодня". А також під обмеження потрапив її генеральний директор Дмитро Кисельов.

Варто зазначити, що паралельно США, Британія та Канада оголосили про дипломатичну кампанію з викриття втручання російських пропагандистів у демократичні процеси по всьому світу.

Нагадаємо, що на початку вересня США вжили заходів щодо захисту й охорони виборчих інститутів і процесів у своїй країні від спроб Москви вплинути на президентські вибори 2024 року. У зв'язку з цим Вашингтон ввів нові санкції проти Російської Федерації, які стосуються 10 фізичних і двох юридичних осіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.09.2024 17:19