На фото: F-15 запускає ракети AMRAAM. Джерело: "Вікіпедія"

США виділяють $1,2 млрд на виробництво ракет AMRAAM: їх отримає й Україна

Міністерство оборони Сполучених Штатів Америки уклало контракт на 1,2 мільярда доларів на виробництво ракет середньої дальності класу "повітря — повітря" AMRAAM. Також цю зброю отримає Україна.

Як повідомляє прес-служба Пентагону, компанія Raytheon отримала кошти до раніше укладеного контракту на вдосконалену ракету AMRAAM.

Зазначається, що цей контракт розрахований на виробництво ракет, початкових і польових запасних частин, а також іншого обладнання та заходів для підтримки виробництва.

"Роботи виконуватимуться в місті Тусон, і, як очікується, будуть завершені до 31 грудня 2028 року", — зауважили в Пентагоні.

Відомо, що цей контракт передбачає продаж ракет в Бахрейн, Болгарію, Канаду, Фінляндію, Німеччину, Угорщину, Італію, Японію, Норвегію, Швейцарію, Україну і Велику Британію.

Що відомо про AMRAAM

Це американська всепогодна керована ракета класу "повітря — повітря" середньої дальності. Ракети цього класу призначені для ураження повітряних цілей за межами прямої видимості. У військово-повітряних силах США вона отримала прізвисько Slammer, що з англійської перекладається як "хлопавка".

Ракети розроблялася фірмою Hughes Aircraft з 1981 року й була прийнята на озброєння ВПС США в 1991 році. Крім американської армії, цю ракету використовують у ВПС Великої Британії, Німеччини та низки інших країн-членів Північноатлантичного альянсу. Є основним озброєнням винищувачів F-15C, F-15E, F-16, F/A-18C/D, F/A-18E/F, F-22. Вартість однієї ракети оцінюється від 300 до 400 тисяч доларів.

Бойове застосування цієї зброї відбувалося під час бойових дій в Іраку та Косово. Ці ракети успішно уражали винищувачі радянського виробництва, а саме МіГ-25, МіГ-23 та МіГ-29. Зокрема, були й нещасні випадки з використанням цієї зброї. Так, в Іраку 14 квітня 1994 ракетою AMRAAM, запущеної з американського F-15C 53-винищувальної ескадрильї, помилково був збитий один з американських вертольотів UH-60 "Блек Хок".

Нагадаємо, 11 вересня президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден заявив, що його адміністрація опрацьовує питання щодо зняття обмежень на застосування Україною далекобійної зброї для ударів по військових цілях у Росії. Проте жодних подробиць переговорного процесу у своїй адміністрації американський лідер не розкрив.

Також він не озвучив і термінів щодо ухвалення відповідного рішення. Водночас, як розповіли проінформовані джерела видання, на рішення Вашингтона Києву доведеться чекати ще декілька місяців, адже наразі США розглядають низку технічних питань, які і перед кожною поставкою зброї.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.09.2024 12:10