Фото: BBC

США вперше передають Україні боєприпаси зі збідненим ураном: що ще увійшло у новий пакет допомоги

Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 175 мільйонів доларів. Пентагон повідомив, що Україна отримає боєприпаси зі збідненим ураном для танків Abrams.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Пентагону.

В новий пакет допомоги також увійшло:

  • обладнання для підтримки систем ППО України;
  • додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • артилерійські снаряди;
  • мінометні системи;
  • понад три мільйони патронів до стрілкової зброї.

Що таке снаряди зі збідненим ураном

Збіднений уран є лише в осерді снаряда, і радіоактивність такого матеріалу надзвичайно мала. Уран відрізняється високою щільністю та твердістю. Завдяки цим якостям він використовується як при виробництві військової броні, так і боєприпасів — переважно осердь для бронебійних снарядів.

За своєю бронепробивною здатністю західні снаряди набагато кращі за російські. Вони на 10-15% потужніші, ніж снаряди з осердям з карбіду вольфраму.

Це не дуже великий прорив, але загалом енергетика західних гармат на 30% більша за радянські та російські. Такі снаряди пробивають навіть композитну броню, яка розрахована на протидію кумулятивним снарядам.

У квітні стало відомо, що Велика Британія передала Україні снаряди для танків Challenger 2. У тому числі до переліку потрапили й снаряди зі збідненим ураном. Повідомлялося, що ЗСУ вже використовують їх на полі бою, а британське Міноборони не відстежує місця, де вони застосовуються. Російський диктатор Володимир Путін був обурений заявою Великої Британії про передачу Україні снарядів зі збідненим ураном. Він вкотре пригрозив нашій державі "війною до останнього українця". 

Нагадаємо, що Бельгія має намір передати Україні ракети "земля-повітря" Sea Sparrow, які викупила у Німеччини. Йдеться про вісім ракет цього типу, які використовувались на німецьких фрегатах типу Бремен. Україна і Польща проводять роботи з інтеграції цих ракет на самохідну вогневу установку 9А310 зі складу зенітно-ракетного комплексу "Бук".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.09.2023 20:44