Фото: Генштаб ЗСУ

Стало відомо, коли західні танки з'являться на фронті України

Поставки західних танків в Україну залежать від термінів підготовки українських військових. Однак в операціях на фронті Leopard та Challenger, найімовірніше, будуть залучені вже до літа.

Про це повідомив аташе з питань оборони посольства України у США Борис Кременецький.

За його словами, тренування українських військовиків на танках Leopard та Challenger відбудуться в різних країнах та займуть певний час через складність техніки.

Водночас вже відомо про країни, які готові надати танки найближчим часом.

"Є ініціативи Великої Британії, Польщі та Німеччини щодо підготовки наших фахівців, тому це буде відбуватися в різних країнах. Але треба розуміти, що потрібно не лише підготувати екіпаж танка, треба навчити злагоджено діяти у складі підрозділів", — зазначив Кременецький.

За прогнозами аташе, застосувати Leopard та Challenger на полі бою українські військові зможуть уже навесні, адже чекати до літа немає часу.

Натомість американські танки Abrams, за словами Кременецького, надійдуть до України в останню чергу.

"Abrams — теж дуже складна техніка. Abrams нам надаються за програмою USAI (Ukraine Security Assistance Initiative), яка виділяє кошти на замовлення і виготовлення цих танків. Тобто це займе певний час, я думаю, що це буде довше, ніж отримання Leopard і Challenger. Я не готовий говорити про конкретні терміни", — зазначив Кременецький.

Нагадаємо, у першій хвилі допомоги від союзників Україна має отримати 120-140 сучасних західних танків. Танкова коаліція вже налічує 12 країн-учасниць.

Війна, 02.02.2023 23:02