На фото: Метте Фредеріксен і Володимир Зеленський. Джерело: заступник голови ОП

Стало відомо, який розмір військової допомоги отримає Україна цього року від Данії

У п'ятницю, 23 лютого, президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Данії Метте Фредеріксен підписали двосторонню безпекову угоду між державами. В рамках угоди Україна цьогоріч отримає 1,8 мільярда євро військової допомоги від Данії.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента у Telegram-каналі.

"Щойно тут, у Львові, ми з пані премʼєр-міністеркою підписали двосторонню безпекову угоду між нашими державами. Це гарантії сили, які й вже зараз працюють, і залишаться доступними для України на час до вступу нашої держави в НАТО", — сказав глава держави. 

Він зазначив, що угода з Данією передбачає комплексну оборонну та політичну допомогу, дипломатичну взаємодію. Цього року військова підтримка від Данії для України матиме обсяг у 1,8 мільярда євро. На період до 2028 року данський Фонд на підтримку України становить 8,5 мільярдів євро. 

"Це відчутно, і ми дякуємо за це", наголосив Зеленський.

Додамо, за словами заступника голови Офісу президента Ігоря Жовкви, Данія як співголова Коаліції військово-повітряних сил (AFCC) та учасник Коаліції інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через Коаліцію військово-повітряних сил (AFCC), зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні.

Нагадаємо, 22 лютого Данія анонсувала передачу Україні нового траншу військової допомоги на суму майже 250 мільйона доларів. До пакета увійдуть артилерійські снаряди, засоби розмінування та безпілотники.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.02.2024 16:04