На фото: Метте Фредеріксен і Володимир Зеленський. Джерело:заступник голови ОП

Україна та Данія офіційно підписали угоду про гарантії безпеки

Данія та Україна офіційно підписали угоду про надання гарантій безпеки. Термін домовленостей становитиме 10 років.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Ігор Жовква.

"Чергова безпекова угода України на виконання Вільнюської декларації "Групи семи". Відтепер і з Данією", — написав він у Facebook.

Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між обома країнами підписали президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен у п'ятницю, 23 лютого, у Львові.

Заступник голови ОП підкреслив, що Данія — перша країна, що не є членом "Групи семи", з якою Україна уклала подібну угоду.

"Цей договір суттєво відрізняється від попередніх. Окрім класичних положень щодо чіткої підтримки майбутнього членства України в ЄС і НАТО, нашого шляху реформ, співробітництва в галузі оборонної промисловості, у сфері розвідки, кібербезпеки, відновлення України, а також питання санкцій та притягнення агресора до відповідальності — маємо потужний військовий блок", — пояснив Жовква.

За його словами, Данія як співголова Коаліції військово-повітряних сил (AFCC) та учасник Коаліції інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через Коаліцію військово-повітряних сил (AFCC), зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні.

Окрім того, сторони в угоді закріпили підтримку розбудови морського флоту України, зусиль із розмінування, а також надання Данією високотехнологічної військової допомоги: безпілотників, засобів зв'язку, радарів та обладнання для виявлення.

Посадовець також додав, що у 2024 році військова підтримка Данії становитиме щонайменше 1,8 мільярда євро. Крім того, Данський Фонд на підтримку України виділив 8,5 мільярда євро на поточну підтримку нашої держави у 2023-2028 роках.

Нагадаємо, 22 лютого Данія анонсувала передачу Україні нового траншу військової допомоги на суму майже 250 мільйона доларів. До пакета увійдуть артилерійські снаряди, засоби розмінування та безпілотники.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.02.2024 14:44