Фото: Вікіпедія

Стало відомо, яку версію F-16 отримає Україна від Нідерландів та Данії

Нідерланди та Данія передадуть Повітряним силам України винищувачі F-16, які проходили модернізацію з середини 1990-их до середини 2000-х років.

Про це повідомляє Defence Express.

"Всі F-16 нідерландських та данських повітряних сил проходили модернізацію з середини 90-х років до середини 2000-х за програмою Mid-Life Update — MLU, а також регулярно обслуговувались для продовження строків експлуатації", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час модернізації на винищувачах відбулась заміна РЛС на AN/APG-66(V)2, яка має дальність виявлення цілей до 110 км. Для використання високоточного озброєння додано можливість підвіски контейнерів типу Lantrin або Litening. Також було оновлено бортовий комп'ютер, бортове індикаційне обладнання, системи РЕБ, навігації та зв'язку, польотів на низьких висотах.

"Тобто F-16 MLU хоча й далеко до останньої версії F-16V Block 70/72, але це вже повноцінний багатофункціональний винищувач, який цілком може виконати цілий ряд задач. Включно з тим, що б вести повітряний бій на дальностях понад 100 км та використовувати широкий набір високоточного озброєння", — зауважили у виданні.

Водночас деякі винищувачі можуть пройти певні додаткові модернізації. 

Як довго можуть літати модернізовані F-16

Завдяки розвинутим та опрацьованим програмам модернізацій та продовження строків експлуатації, F-16 буде у строю ще довгий час. Це підтверджує й те, що літаки F-16C/D, які почали виробляти у середині 90-х років, будуть у строю в США ще до 2050-х років.

Окрім цього, Румунія також експлуатує вживані F-16. Повітряні сили країни планують експлуатувати їх до середини 2030-х років шляхом проведення всіх регламентних ремонтів. При цьому румунський уряд працює над питанням їх заміни. При цьому не варто забувати, що експлуатація винищувачів в умовах війни швидше вичерпує ресурс машин.

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. 

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомляв, що навчання триватимуть щонайменше шість місяців. За його словами, Україна ще повинна модернізувати деяку інфраструктуру для літаків. Резніков сподівається, що F-16 у небі над Україною літатимуть вже до весни наступного року.

У НАТО зробили невтішні прогнози щодо передачі Україні американських винищувачів F-16. Адже для передачі літаків потрібне окреме рішення.

Нагадаємо, ми писали, що своїм візитом до Швеції президент Володимир Зеленський прозоро натякнув Байдену, що, мовляв, Україна хоч і зупинила свій вибір на авіаційній співпраці з США, але якщо у Вашингтоні будуть зволікати, то Київ буде змушений зосередитись на співпраці зі Швецією (а США в такому разі втратять потенційний ринок збуту), навіть попри те, що шведські літаки JAS 39 Gripen оцінюються дещо слабшими за американські F-16 Fighting Falcon. 

Водночас прем’єр-міністр Швеції Ульф Крісстерссон заявив, що його країна теж потребує винищувачів Gripen. Планів передати ці літаки Україні поки не має. Крісстерссон зазначив, що його країна достатньо географічно велика і повинна захищати себе.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.08.2023 17:24