Фото: Офіс генпрокурора

Стеження за журналістами Bihus.Info: відкрито ще одне кримінальне провадження

Офіс Генерального прокурора здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами порушення недоторканості приватного життя та використання спеціальних технічних засобів отримання інформації. Це стосується справи про стеження за журналістами Bihus.Info.

Про це повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора.

У відомстві заявляють, що в ході досудового розслідування були встановлені факти, які можуть свідчити про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. На території етнографічного комплексу здійснювався незаконний збір інформації про журналістів редакції Bihus.Info. Дані могли бути використані для подальшого впливу на них.

"У зв’язку з цим до ЄРДР внесені відомості та за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора розпочато досудове розслідування за ч. 3 ст. 171 КК України — вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків, вчинений службовою особою з використанням свого службового становища", — йдеться у повідомленні.

В Офісі генпрокурора також повідомили, що наразі здійснюються процесуальні та слідчі дії, направлені на встановлення кола осіб, причетних до вчинення злочину.

"Досудове розслідування здійснює Головне слідче управління Державного бюро розслідувань", — додали у відомстві.

Нагадаємо, 16 січня у мережу потрапило відео, де співробітники проекту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проекту Денис Бігус відреагував й повідомив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

5 лютого журналісти-розслідувачі Bihus.Info повідомили, що ідентифікували тих, хто встановив приховані камери у готельні номери для стеження за редакцією. За їхніми даними, за операцію відповідав департамент захисту національної державності СБУ й тривала вона шість днів. За кілька днів до цього, 31 січня, президент Володимир Зеленський звільнив начальника департаменту захисту національної державності Служби безпеки України Романа Семенченка.

У день оприлюднення журналістами сюжету щодо прихованих камер, Служба безпеки України заявила, що керівництво прийняло кадрові рішення щодо свого департаменту і що серед клієнтів наркодилерів "виявили окремих співробітників Bihus.Info".

6 лютого народні депутати проголосували за виклик голови Служби безпеки України Василя Малюка до Верховної Ради із доповіддю щодо прослуховування Bihus.info.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 13.02.2024 20:23