Фото: МВС

Стежив за блогером, який критикував мовознавицю: спливли нові деталі у справі про ймовірного вбивцю Фаріон

Підозрюваний у вбивстві мовознавиці та громадської діячки Ірини Фаріон стежив за сторінкою блогера, який критикував жінку. Це могло спонукати 18-річного юнака до злочину.

Про це повідомили "Схеми" після дослідження соціальних мереж затриманого.

Згідно з розслідуванням журналістів, 18-річний хлопець був підписаний на низку ультраправих спільнот, в тому числі на публічну сторінку "Против системы", власником якої, як зазначено в описі, є Марко Бондаренко — блогер, який просуває конспірологічні теорії, мізогінні, расистські та неонацистські ідеї.

У своєму звіті журналісти "Схем" зробили такі висновки щодо можливого вбивці мовознавиці Ірини Фаріон:

  • У відео, опублікованому 14 липня, за пʼять днів до вбивства Ірини Фаріон, Бондаренко неодноразово критикував мовознавицю. Зокрема, блогер скаржився на негативні коментарі глядачів, які засуджували його за використання російської мови. Бондаренко — наразі живе в Дніпрі, рідному місті затриманого.
     
  • Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон активно спілкувався з членами Telegram-спільноти "Против системы" Бондаренка. Зокрема, й з ним самим.
     
  • Затриманий через можливу причетність до вбивства Ірини Фаріон також підписаний й на сторінки в соціальних мережах, які належать рухам російських неонацистів та націоналістів.
     
  • Крім того, підписаний хлопець й на українські Telegram-канали правих ідей. Серед них, сторінки лідера праворадикальної організації "С14" Євгена Карася та "Правого сектору".
     
  • В Telegram-групі "Приховані поради" в обговоренні про криптовалюти, підозрюваний цікавився тим, чи можна відстежити транзакцію в криптовалюті, та дізнатися, хто є власником криптогаманця.
     
  • У праворадикальній та неонацистській телеграм-спільноті White Powder" (Біла Пудра, — ред.) хлопець зокрема писав: "Я сам українець, який трохи більше ніж через пів року зможе піти воювати (мені немає 18 років), і дуже б хотілося від NS (неонацистська організація NS/WP "National Socialism/White Power", — ред.), що воює, почути, чому ця війна є війною за нашу ідею, а не за інтереси ЗОГ (антисемітська теорія змови ZOG, — ред.)".

Що відомо про вбивство Ірини Фаріон

19 липня невідомий вистрілив у Ірину Фаріон неподалік її дому, після чого втік. Фаріон госпіталізували з вогнепальним пораненням голови. Пізніше стало відомо, що вона померла у лікарні від отриманих травм.

Після цього справу перекваліфікували на умисне вбивство (ч.1 ст.115 ККУ). Відповідна санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Нещодавно Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI повідомив, що мережею масово поширюють фото ймовірного вбивці мовознавиці Ірини Фаріон. Ця інформація є неправдивою.

Згодом президент Володимир Зеленський заявив, що у слідства з'являється більше інформації про вбивство Ірини Фаріон. Водночас, за його словами, ця справа є важким процесом.

Як зазначили джерела у правоохоронних органах "Суспільному", підготовка до вбивства мовознавиці та громадської діячки Ірини Фаріон тривала щонайменше місяць.

Нагадаємо, 21 липня Національна поліція оголосила в розшук чоловіка, який може бути причетним до вбивства мовознавиці Ірини Фаріон.

Нещодавно з'явилась інформація, що правоохоронні органи перевіряють інформацію, яка була розповсюджена російськими ЗМІ, щодо вбивства мовознавиці Ірини Фаріон. Раніше відповідальність за вбивство жінки взяв на себе представник російського неонацистського руху.

25 липня президент Володимир Зеленський повідомив про затримання у Дніпрі ймовірного вбивці мовознавиці Ірини Фаріон. Згодом міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко розповів, що 18-річний житель Дніпра під час підготовки до скоєння злочину орендував щонайменше три квартири у Львові. Підготовка до злочину тривала декілька місяців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Події, 26.07.2024 10:49