Стоячі місця в літаках: абсурд або майбутнє економ-класу?

19 КВІТНЯ 2018 14:45

Близько восьми років тому італійська дизайнерська компанія Aviointeriors Group запропонувала вельми жорстокий спосіб перевезення пасажирів - стоячи.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на News World.  

На щастя, на той момент жоден авіаперевізник не зацікавився цією ідеєю, однак зовсім недавно у неї все-таки знайшлися ентузіасти. Оновлені вертикальні крісла показали на міжнародній виставці обладнання для салонів літаків в Гамбурзі (Німеччина).  

На думку Aviointeriors Group, нинішня комплектація економ-класу літаків є дуже комфортною, тому фірма пропонує обладнати салони літаків вертикальними місцями для пасажирів Skyrider 2.0. Це дозволило б скоротити відстань між кріслами з 70 до 60 сантиметрів і розмістити в салоні на 20 відсотків більше пасажирів.  

Як видно з назви Skyrider 2.0, це вже друга спроба італійської фірми перетворити пасажирські літаки в маршрутки. Вісім років тому були представлені вертикальні пасажирські місця Skyrider, на які, на щастя, не звернули уваги навіть лоукостери.  

Все ж слід відзначити, що Skyrider 2.0 - не зовсім звичайні стоячі місця, обладнані ременями безпеки і підлокітниками. Їх використання швидше схоже на їзду «верхом» на сидіння начебто велосипедного. Людина за допомогою них не просто стоїть, він швидше стоячи сидить.  

Компанія-розробник пропонує використовувати такі місця тільки на коротких рейсах. Звичайно, становище «верхом на невидимому велосипеді» можна цілком пережити, скажімо, на рейсі між шотландськими островами Уестрей і Папа Уестрей, який триває 1 хвилину 20 секунд - це дозволить знизити як вартість квитка, так і витрати на паливо.   

Поки ж великим ентузіазмом по відношенню до вертикальних пасажирських місць перейнявся тільки глава ірландського лоукостера Ryanair Майкл О'лірі.  

Він назвав їх «барними стільцями з ременями безпеки», заодно закликавши відмовитися від останніх.  

«Літак - це просто безглуздий автобус з крилами. Якщо він, не дай бог, буде падати, ремінь вас не врятує. Ви ж не пристібаєтесь в лондонському метро. Навіщо пристібатися в поїзді, який мчить зі швидкістю під 200 кілометрів на годину? Якщо з ним щось трапиться, ви все одно помрете».  

З О'лірі поки не погоджуються британські чиновники від авіації. Перш ніж встановити вертикальні місця в салони своїх літаків, ірландської компанії потрібно буде за всіма правилами довести, що вони безпечні.

 

Технології, 19.04.2018 14:45