Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Створили інструмент для полювання: вчені виявили унікальну здібність горбатих китів

Американські науковці в черговий раз переконалися у тому, що горбаті кити є надзвичайно розумними тваринами. Зокрема, ці ссавці здатні створювати інструменти, які допомагають їм у полюванні.

Про це повідомляє видання IFL Science, посилаючись на наукове дослідження, яке було оприлюднене у журналі Royal Society Open Science.

"Можливо, кити долучилися до елітного списку тварин, які володіють знаряддями праці. Нові дослідження демонструють геніальну поведінку у всій красі", — йдеться у повідомленні.

Вчені зауважують, що горбаті кити за рівнем розвитку не поступаються людиноподібним мавпам, воронам та багатьом іншим надрозумним істотам. На відміну від цих тварин, кити особливі, тому що ці ссавці самі створюють інструменти та геніально адаптують їх відповідно до своїх потреб.

Йдеться про "сітки" з бульбашок, які ці тварини створюють спеціальним отвором у їх тілі. Вони їх пристосували для полювання на стада криля. У новому дослідженні вчені показують, як горбаті кити на Алясці вміло маніпулюють своїми унікальними бульбашковими "сітками" різними способами, щоб покращити результати полювання на здобич.

"Ця маловивчена поведінка горбатих китів є унікальною", — додав професор Ларс Бейдер з Гавайського університету в Маноа, який є співавтор дослідження.

Зокрема, задля вивчення цих умінь китів дослідникам довелося вирушити до океану біля південно-східного узбережжя Аляски. Саме там вони спостерігали за китами, використовуючи неінвазивні мітки-присоски, які приєднували до китів. Також дослідники залучили до наукової роботи дрони, які знімали китів на відео.

"Численні дані показали, що їх поведінка є напрочуд складною – виявляється, горбаті можуть точно оцінити розмір зграї криля та точно налаштувати видування бульбашки, щоб оптимізувати кожен улов", — зауважили вчені.

Варто наголосити, що популяція китів була знищена китобійним промислом у 19-му і 20-му століттях. Водночас в останні десятиліття китам вдалося відновити свою чисельність. Проте цей вид ссавців натрапляє на безліч інших загроз. Йдеться про зміни клімату, втрату середовища існування та техногенні катастрофи, які забруднюють океани. 

"Я вважаю неймовірним те, що горбаті винайшли складні інструменти, які дозволяють їм використовувати скупчення здобичі, які інакше були б для них недоступні. Саме ця гнучкість поведінки та винахідливість, я сподіваюся, добре прислужиться цим китам, оскільки наші океани продовжують змінюватися", — наголосив автор дослідження Енді Сабо.

Нагадаємо, раніше американські вчені встановили, що більшість ссавців мають цикл сну, подібний до людського. Тож собаки та інші домашні тварини, як і люди, схильні бачити сновидіння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 04.09.2024 16:59