Сучасні люди продовжують еволюціонувати

10 ВЕРЕСНЯ 2017 08:50

Вчені з Колумбійського університету заявили про те, що сучасні люди продовжують еволюціонувати. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на PLOS.

Зокрема, в результаті природного відбору знизилася частота генів, пов'язаних зі схильністю до паління і хвороби Альцгеймера. Вчені проаналізували два набори генетичних даних, які були отримані в двох масштабних дослідженнях.

Перший набір — Genetic Epidemiology Research on Adult Health and Aging — включав 57 тисяч людей, а другий — UK Biobank — батьків понад 117 тисяч європейців.

Біологи шукали різновиди (алелі) генів, які знижували б життєздатність. Такі генетичні варіанти, згідно з висновками американського генетика Річарда ЛЕВОНТИНА (Richard LEWONTIN), повинні зустрічатися все рідше у літніх людей, а також впливати на фертильність.

Дослідники знайшли ознаки впливу природного відбору, визначивши зміни в частоті певних алелей. У першому наборі ці генетичні варіанти знаходилися поблизу гена APOE, який пов'язаний з ризиком хвороби Альцгеймера і серцево-судинних захворювань.

Частота одного з них — алелі ε4 — зменшувалась у залежності від віку серед людей старше 70 років.

Аналіз даних UK Biobank показав, що чим у більш пізньому віці помер батько, тим менше ймовірність, що у нього була алель гена CHRNA3, яка сприяє завзятому палінню.

Це означає, що наявність цього варіанту збільшує ризик загибелі, пов'язаної з палінням.

Вчені вважають, що природний відбір знизив частоту зустрічальності шкідливої алелі CHRNA3 на 1% за 20 років. Іншими словами, за цей час люди стали менше палити.

Ризик смерті від хвороби Альцгеймера, яка вражає людей у пізньому віці, також зменшився, оскільки люди почали заводити дітей у 40-50 років. Шкідливі алелі APOE зникають зі смертю хворих, тоді як здорові передають нормальні гени наступному поколінню.

Події, 10.09.2017 08:50