Фото: ілюстративне Джерело: ruposters

Сутички у Судані: під час зіткнень загинули троє співробітників ООН

У Судані під час зіткнень загинули троє співробітників ООН. Також є двоє постраждалих.

Про це заявила виконавча директорка Всесвітньої продовольчої програми ООН Сінді Маккейн.

За словами Маккейн, всі троє працівників загинули 15 квітня у Кабкабії, Північний Дарфур.

"Я вражена і вбита горем у зв'язку з трагічною загибеллю трьох співробітників ВПП у суботу, 15 квітня, внаслідок насильства в Кабкабії, Північний Дарфур, коли вони виконували свої обов'язки щодо порятунку життів на передньому краї глобальної голодної кризи. У тому ж інциденті були поранені два співробітники ВПП. Ми поінформували сім'ї цих відданих своїй справі членів команди і підтримуємо їх і всю нашу сім'ю ВПП у цей час катастрофи. Будь-яка загибель людей на гуманітарній службі неприйнятна, і я вимагаю негайних кроків, щоб гарантувати безпеку тих, хто залишається", – заявила Маккейн.

Виконавча директорка Всесвітньої продовольчої програми ООН наголосила, що ситуація у країні унеможливлює безпечну та ефективну роботу в країні та виконання критично важливої ​​роботи ВПП.

"Поки ми аналізуємо зміну ситуації з безпекою, ми змушені тимчасово призупинити всі операції в Судані. ВПП прагне допомагати суданському народу, який зіткнувся з гострою нестачею продовольства, але ми не можемо виконувати свою роботу з порятунку життів, якщо безпека наших команд і партнерів не гарантована", – додала Маккейн.

Вона наголосила, що всі сторони мають дійти згоди, яка забезпечить безпеку гуманітарних працівників на місцях і дозволить продовжувати доставку життєво важливої ​​гуманітарної допомоги народу Судану.

На загибель працівників ООН відреагував і Генеральний секретар Антоніу Гутерреш. Він закликав покарати винних у загибелі його підлеглих під час сутичок між армією та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану (RSF).

"Жахливо. Зіткнення, що тривають у Судані, призвели до загибелі та поранень цивільних осіб, у тому числі трьох наших колег, загиблих під час виконання роботи. Винні мають бути негайно притягнуті до відповідальності", — написав він.

Нагадаємо, 15 квітня у північноафриканській країні Судан Сили швидкої підтримки здійснили спробу перевороту. Вони пов'язані із російською ПВК "Вагнера", мають спільне підприємство з видобутку корисних копалин, зокрема золота.

У столиці Судану Хартумі розгорнулися бойові дії між армією та воєнізованими силами швидкої підтримки (RSF). Бої точилися в районі аеропорту, де перебували два українські пасажирські літаки компанії SkyUp.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.04.2023 08:17