Фото: Pinterest

Церковне свято 31 грудня: традиції і що не можна робити на Маланки

Після переходу Православної церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар більшість великих свят зсунулися на 13 днів раніше. Тож Маланки тепер святкуватиметься 31 грудня, а не 13 січня.

TrueUA розповідає про традиції та обряди цього важливого свято, яке є для українців культурною та історичною спадщиною.

Маланка: історія свята

На думку українських етнографів, свято Маланки своїми коріннями сягає ще дохристиянських часів, про що свідчить і давньослов’янський фольклор. Згідно зі стародавньою легендою, у богині кохання Лади та бога гармонії Ладо була донька Маланка. Одного дня її викрав лихий змій і кинув до підземного царства. З полону чарівну дівчину звільнив богатир Василь-Безпальчик, за якого вона і вийшла заміж. Так і повелося у наших предків напередодні Нового року вшановувати Маланку, як символ Місяця, а у сам Новий рік святкувати день Василя — символ Сонця.

Маланка: звичаї та традиції свята

Здавна наші предки вірили, що в цей день необхідно накривати пишні столи та влаштовувати галасливі гуляння. Головними стравами є: м'ясні делікатеси зі свинини, ковбаса, вареники, млинці та пироги. У деяких регіонах господині обов'язково варять кутю, заправляючи її смальцем, маслом або вершками. Також у деяких селах України в цей день готують традиційне святкове блюдо — кров'янку, яку ще називають Маланка.

Існує ще одна цікава традиція цього свята: молодь одягається у цікаві костюми відомих фольклорних персонажів і тварин і ходять в такому вигляді по селу. Після заходу сонця хлопці та дівчата "водять Маланку" — переодягненого у дівчину хлопця, парою якому має бути Василь. Групи переодягненої молоді називали "рядженими" або "поїзд Маланки". 

У деяких областях України також є традиція, яка називається "водити Козу". Головним персонажем є хлопчик, переодягнений у вивернутий кожух, який зображує козу. У таких групах діють також такі персонажі — дід, баба, чорт, жидівка, жид, циган, циганка, лікар та вовк.

Фото: kordon.in.ua

Фото: kordon.in.ua

За переказами, свято Маланки продовжується до настання світанку. Уранці на роздоріжжі молодь палить снопи соломи (дідухи), які стоять від Святвечора до Нового року. Потім хлопці та дівчата стрибають через багаття.

Вранці 1 січня хлопці йдуть вітати з Новим роком господарів кожної хати, засіваючи зерном. Ця традиція збереглась дотепер. Дівчата не беруть участь у цьому обряді. 

Що не можна робити 31 грудня

Уникайте сварок, а якщо ви раніше посварилися з кимось, 31 грудня слід забути всі образи й помиритися.

Нагадаємо, раніше ми публікували добірку милозвучних українських посівалок для дітей та дорослих.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 31.12.2023 06:30