Телескоп «Хаббл» перейшов в безпечний режим через несправність в системі орієнтації

08 ЖОВТНЯ 2018 18:27

Космічний телескоп «Хаббл» був переведений в безпечний режим на невизначений термін через вихід з ладу гіроскопа в системі орієнтації, повідомляє Space.

Про це також в своєму Twitter повідомила Рейчел Остен, заступник керівника місії в Науковому інституті космічного телескопа в Балтіморі.

Остання заміна всіх гіроскопів на борту телескопа була проведена астронавтами в 2009 році, під час останньої операції обслуговування. Для збереження своєї повної працездатності «Хабблу» потрібно мати як мінімум три робочих гіроскопа з шести, які забезпечують наведення телескопа по трьох осях.

Раніше вже були проблеми з одним з гіроскопів, який згодом був відключений. Тепер інженери спробують його включити, але якщо це не вдасться, то телескоп перейде в режим роботи з використанням одного гіроскопа (другий буде використовуватися як резервний). Він все одно зможе виконувати свою наукову програму, правда не всі ділянки неба будуть доступні для спостережень.

Космічний телескоп «Хаббл» є однією з найвідоміших і результативних орбітальних обсерваторій, що функціонують на сьогоднішній день.

Він був запущений в космос в квітні 1990 року і за більш ніж два десятки років роботи на навколоземній орбіті накопичив і передав на Землю величезна кількість наукових даних в самих різних областях астрофізики і космології, сумарний обсяг яких обчислюється десятками терабайт.

Зокрема, спостереження, проведені телескопом, зіграли ключову роль у відкритті прискореного розширення Всесвіту.

Більш того, телескоп «Хаббл» допоміг вивчити структуру залишкового диска у далекої зірки, відшукав близький аналог древніх масивних галактик і побачив найдальшу зірку.

Технології, 08.10.2018 18:27