Фото: cpd.gov.ua

Темники, меми, "реєстр фейків та допреальності": журналісти викрили агенцію Кремля з дезінформації

Російська "Агенція соціального дизайну", якою керує російський політтехнолог Ілля Гамбашидзе, використовує дезінформацію для дискредитації України, її найвищого керівництва та громадян, а також лідерів західних країн, які її підтримують.

Про це повідомив проект "Схеми".

За даними розслідувачів, німецькі медіа Süddeutsche Zeitung, NDR і WDR, та естонське інтернет-ЗМІ Delfi отримали витік внутрішніх документів "Агенції соціального дизайну", яка перебуває під санкціями Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки, через те, що працює на замовлення адміністрації російського диктатора Володимира Путіна.

Що відомо про АСД

Так звана "Агенції соціального дизайну" позиціонує себе як організація, що забезпечує замовнику повний медійний супровід. Сюди ж входить аналіз західного інформаційного поля, визначення потенційних загроз, пропозиції варіантів протидії таким викликам та їхня реалізація. Про це розповів очільник агенції Ілля Гамбашидзе у відеопрезентації, яка також опинилася у розпорядженні розслідувачів.

Агенція соціального дизайну

Фото: "Схеми" via SZ, NDR, WDR, Delfi (Courtesy Image)

"Це відео могли зняти після того, як у листопаді 2023 року французька влада заявила, що кампанія Doppelganger посилює напругу у країні. Її суть полягала у створенні сайтів-двійників таких поважних медіа, як французький Le Monde або німецький Der Spiegel, та публікації статей, що дискредитують Україну. Охоплювала вона ще й Німеччину, США та Ізраїль. Невдовзі Меta назвала Doppelganger наймасштабнішою російською спецоперацією, з якою їй довелось стикатися з 2017 року", — наголосили у "Схемах".

Наразі американські правоохоронці прямо обвинувачують АСД у роботі на Кремль, а куратором їхньої діяльності називають Сергія Кірієнка, першого заступника керівника адміністрації Путіна.

Напрямки роботи АСД

Російські аналітики АСД ретельно досліджують інформаційне поле України, виявляють чутливі теми та використовують їх для розколу суспільства. Серед тем: мобілізація, втрати на фронті, обмеження свободи слова, зниження військової допомоги, корупція та контрнаступ.

Як з'ясували розслідувачі, кремлівська машина фейків працює за трьома напрямами:

  • моніторинг: група з 24 співробітників щоденно аналізує проросійські та антиросійські статті й дописи понад 1000 лідерів думок шістьма мовами та укладає довідки про потенційні інфоприводи.
  • аналітика: спеціалісти агенції вивчають цільову аудиторію та формують так звані "темники" для виконавців.
  • креатив: автори пишуть статті з урахуванням журналістської стилістики, притаманної окремо вибраній країні, а ілюстратори створюють до них карикатури.

За чотири місяці, з січня по квітень 2024 року, команда Гамбашидзе виробила майже 40 тисяч одиниць контенту. Серед них пости, відеоролики, статті, меми й графіки, фейкові повідомлення тощо. Крім того, АСД й розповсюдженням підробок офіційних документів, як, наприклад, прес-релізів Міністерства внутрішніх справ Німеччини та Митної служби Польщі.

Агенція соціального дизайну

Фото: "Схеми" via SZ, NDR, WDR, Delfi (Courtesy Image)

"Реєстр фейків та допреальності"

У документах з витоку АСД йдеться про стратегії дезінформації, які Кремль використовує для розхитування ситуації в Україні. Зокрема, одним із наративів є дискредитація вищого керівництва країни через "злив" вигаданих переговорів військових, де нібито йдеться про можливу відставку Залужного та відсутність авторитету президента Зеленського серед офіцерів.

До того ж АСД також планувала використати потенційну відставку Залужного для просування тез на кшталт: "Якби був Залужний, Авдіївку не здали б". Крім цього, агенція розробила кампанію "За кого ти?", в якій протиставляла Зеленського Залужному та Зеленського Кличку, поширюючи тематичні інфографіки, меми та карикатури.

Агенція соціального дизайну

Фото: "Схеми" via SZ, NDR, WDR, Delfi (Courtesy Image)

Також у "реєстрі фейків та допреальності" є підробка наказу нібито головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського про прирівнювання здачі в полон військовослужбовцями до державної зради. Мета цього фейку — дискредитація військово-політичного керівництва України та деморалізація ЗСУ.

Окрім того, журналісти "Схем" знайшли у витоку АСД свідчення про підробку українських урядових документів. Зокрема, йдеться про так зване розпорядження до голів підрозділів та відомств ЗСУ не підтверджувати "інформацію про перебування військовополонених для обміну на борту" Іл-76, що розбився у Бєлгородській області Росії у січні 2024 року. У такий спосіб росіяни хотіли звинуватити українське військове керівництво у цензурі та приховуванні правди про катастрофу.

Фабрика ботів

Розслідувачі зауважили, що завдяки ботам команда Гамбашидзе просуває деструктивні й проросійські наративи у мережі. Згідно з інформацією документа "Статистика работы Центра С" з витоку АСД, із січня по квітень 2024 російська команда опублікувала майже 34 мільйона коментарів з фейкових акаунтів. Проте часто українські користувачі самі викривають російський слід таких "вкидів", адже росіяни "розколюються" через граматичні та логічні помилки у дописах.

Також команда Гамбашидзе створює та тиражує у соцмережах сфабриковані відеосюжети, стилізовані під матеріали західних медіа. Зокрема йдеться про матеріали, спрямовані на дискредитацію українців за кордоном, зменшення надання військової та матеріальної допомоги для України та навіть повідомлення, які мали б змінити перебіг парламентських виборів в ЄС в червні 2024 року.

Агенція соціального дизайну

Фото: "Схеми" via SZ, NDR, WDR, Delfi (Courtesy Image)

Слід Медведчука

За інформацією "Схем", політтехнологи Гамбашидзе стоять і за запуском та розкруткою проекту "кума Путіна" Віктора Медведчука — "Другая Украина". Медведчука там пропонують позиціонувати як "послідовного борця за мирне майбутнє України", який "розповідає про переваги початку мирного діалогу як про альтернативу можливої ядерної війни" і доносить тези про те, що "Україну мають припинити використовувати як полігон для випробувань західної зброї".

Про створення цього "руху" колишній голова політради забороненої в Україні партії "Опозиційна платформа за життя", обвинувачений у державній зраді Віктор Медведчук заявив у січні 2023 року.

Нагадаємо, Центр протидії дезінформації Ради безпеки і оборони України попереджав, що російські пропагандисти поширили фейкову інформацію про "інсценування ракетного удару по дитячому закладу у Києві" Україною та США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.09.2024 13:35