Фото: "Укргідроенерго"

Теракт на Каховській ГЕС: ЗМІ назвали військових РФ, які контролювали дамбу

Журналісти поіменно ідентифікували військових армії РФ та їхніх командирів, які контролювали Каховську гідроелектростанцію в ніч її підриву. Йдеться про армійців 205-ї окремої мотострілецької "казачої" бригади Сухопутних військ РФ

Про це йдеться в розслідуванні проекту "Схеми" та "Слідство.Інфо".

Журналісти ідентифікували військових завдяки відео, які на греблі та у приміщеннях ГЕС знімали російські пропагандистські медіа. Зокрема, так вдалось ідентифікувати 35-річного Арсена Піцхелаурі з позивним "Грузин", який, судячи з фото в російській соцмережі "Вконтакте", брав активну участь в окупації Херсонщини. Він і досі залишається в Новій Каховці разом із іншими військовими 205-ї ОМСБр. Від його друзів стало відомо, що після руйнування греблі "Грузина" викликали в Росію на нагородження.

Російський військовий на Каховській ГЕС

Інфографіка: "Схеми" та "Слідство.Інфо"

Також вдалось ідентифікувати сержанта інженерно-саперного батальйону 205 ОМСБр Руслана Магомедова. 

Російський військовий на Каховській ГЕС

Інфографіка: "Схеми" та "Слідство.Інфо"

Його у грудні 2022 року російським "Орденом "За отвагу" нагороджував заступник командира 205-ї бригади 36-річний майор Денис Міщенко з позивним "Полігон", теж ідентифікований журналістами. Це нагородження відбулося поблизу ГЕС у Парку Слави Нової Каховки.

Російський військовий на Каховській ГЕС

Колаж: "Схеми" та "Слідство.Інфо"

Журналісти отримали від джерел в одному з державних органів спеціального призначення України оновлений список бійців 205 бригади. Це майже чотири сотні осіб, які служать в мотострілецьких батальйонах, роті спецзв`язку, гаубичних самохідно-артилерійських дивізіонах, реактивному артилерійському дивізіоні, протитанковому артилерійському дивізіоні, зенітно-ракетному дивізіоні, розвідбатальйоні, інженерно-саперному батальйоні та інших підрозділах 205 ОМСБр. Відповідно до отриманого документа, командиром 205 бригади вказаний полковник Роман Тітов.  Журналісти встановили, що бійці 205 бригади й досі перебувають в Новій Каховці. Це підтвердив у розмові росгвардієць, знайомий із бійцями 205-ї.

Беручи до уваги перехоплення розмов військових 205 бригади у ніч знищення греблі, які вдалося отримати журналістам, російські окупанти тоді готувалися діяти за "командою". Причому саме в той час, коли у чаті міста Нова Каховка мешканці почали повідомляти про вибухи і незрозумілий шум. Це відбувалось у проміжку між 2:18 та 2:34 ночі 6 червня.

Розмова окупантів в ніч підриву Каховської ГЕС

Інфографіка: "Схеми" та "Слідство.Інфо"

Із контексту розмови випливає, що сталися дві важливі події. Перша: російські військові готувалися щось виконати "по команде". Друга: у розумінні російського військового, який, судячи з розмови, під час вибуху перебував на греблі або поруч із нею, сталося "ЧП" (тобто надзвичайна подія).

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько одного мільярда доларів. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

Нагадаємо, за попередніми підрахунками Міндовкілля та Держекоінспекції, внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції збитки водним ресурсам завдано на два мільярди гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.06.2023 21:52