Фото: Telegram-канал Олександра Ткаченка

Ткаченко подав у відставку з посади міністра культури

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подав у відставку. Заяву про звільнення він передав на підпис очільнику уряду Денису Шмигалю 20 липня ввечері.

Про це Ткаченко повідомив у Telegram. Він наголосив, що ухвалив відповідне рішення "через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни" і лише потім нібито "здивувався заяві президента щодо цього ж питання".

"Культура під час війни важлива, бо це війна не тільки за території, а за людей, а люди — це наша памʼять, історія, мова, творчість попри війну, спадщина і минуле заради майбутнього", — написав він, коментуючи скандал у мережі через витрату коштів на кіноіндустрію під час війни.

Ткаченко вважає, що і приватні, і бюджетні кошти під час війни на культуру "не менш важливі, ніж на дрони, тому що культура це щит нашої ідентичності і наших кордонів".

"Це принципова моя позиція проти інших", — резюмував він.

Зазначимо, що у вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський відреагував на скандали, пов'язані з витратою бюджетних грошей на кіно та серіали. Він повідомив, що доручив очільнику уряду або знайти позабюджетні кошти на проекти, які зараз дійсно потрібні, або знайти нового міністра культури та інформаційної політики.

Скандальні витрати на кіноіндустрію під час війни

Днями стало відомо, що державному телеканалу Freeдом виділили 33,6 мільйона гривень на зйомки серіалу "СМТ Інгулець". Інформацію про проведення тендеру опублікували на сайті Prozorro 18 липня, тоді ж одразу визначили переможця — ТОВ "Прототип продакшн" (фірма ведучого телеканалу "1+1" Юрія Горбунова).

У мережі таке рішення сприйняли вкрай негативно. Одним із критиків нецільових витрат коштів під час воєнного стану став український продюсер Ігор Кондратюк. Він записав відеозвернення до Юрія Горбунова, в якому запитав, навіщо під час війни використовувати 33 мільйони гривень із державного бюджету на серіал. Кондратюк закликав колегу скеровувати державні гроші виключно на критичну інфраструктуру та допомогу ЗСУ.

Сам Горбунов, реагуючи на хейт, заявив, що "Мультимедійна платформа іномовлення України" оголосила конкурс з метою підтримати патріотичний дух українців. За його словами, було відібрано 50 компаній, які мають створити різні проекти, і серед них опинилася комедія "смт Інгулець".

Юрій Горбунов вважає, що 33 мільйони гривень за розробку 24 серій, як знають фахівці в кіноіндустрії, це "зовсім невеликі гроші", але з їх допомогою вони виготовлять продукт, який показуватиме сьогоднішні реалії українців та надихатиме їх. За його словами, коли держава виділяє кошти на те, щоб зняти якісний контент для інформаційної війни, то він та його колеги вважають своїм патріотичним обов’язком відгукнутися на це та зробити все можливе, щоб дати гідну відповідь росіянам. Горбунов додав, що агресор веде проти України інформаційну війну та знімає десятки кінострічок, пропагуючи "русскій мір", а нам немає чим відповісти.

Олександр Ткаченко також вирішив взяти участь у дискусії та спробував пояснити, навіщо Україна витрачає 400 мільйони гривень на фінансування кіноіндустрії під час війни, зокрема й на серіал "смт Інгулець" про Олександра Поворознюка за 33 мільйони гривень. Однак українців такі пояснення обурили ще більше.

Так, в ефірі "Радіо Свобода" він заявив, що витрачати таку суму на кіно під час війни нормально і "так роблять усі". Міністр культури додав, що держава під час війни намагається підтримувати всі сфери, зокрема й серіальне виробництво. За словами урядовця, тематика більшості фільмів є актуальною — російсько-українська війна. Водночас Ткаченко зазначив, що неможливо робити все за кошти донорів, оскільки на сьогодні на культуру вже витрачено десятки мільйонів меценатських коштів.

Проте виділення коштів із бюджету, за його словами, закріпить ці фільми у власності держави.

"Ці твори, які мають бути створені, залишаться власністю держави. Це важливо. Власністю платників податків надалі. І це нормально, що під час війни держава підтримує у тому числі й виробництво серіалів. Так робили всі, у тому числі й під час Другої світової війни американці та британці, і не лише за гроші меценатів", — зазначив він.

Українців обурила така відповідь. Вони вважають, що ці гроші було б правильніше витратити на потреби армії: закупити дрони, пікапи чи іншу допомогу військовим. Нормальним виділенням близько 400 мільйони гривень на кіно під час війни громадяни України вважають лише у тому випадку, якщо це гроші не з бюджету, а від меценатів чи грантів.

Ткаченко

ткаченко

Скріншоти з соцмереж

Нагадаємо, раніше стало відомо, що державний телеканал "Дім" виділив 14 мільйонів гривень на виготовлення серіалів. За бюджетні кошти в час війни медійники замовили різдвяно-новорічні комедії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.07.2023 00:28