Торгова війна стартувала: США підвищили мито – ЄС готує відповідь

09 БЕРЕЗНЯ 2018 15:52

Жорстка пікіровка на міжнародній арені, тривалі розгляди і потенційні проблеми з експортом американської продукції: такі наслідки обіцяють Сполученим Штатам торгові партнери за введення підвищених мит на імпорт сталі. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.

Президент США Дональд Трамп в урочистій обстановці, в присутності представників американської металургійної промисловості підписав у четвер указ про 25-відсоткових зборах з поставок сталі і 10-відсоткових з імпорту алюмінію. Раніше, в Білому домі пояснювали, що хочуть захистити свій ринок і забезпечити відродження вітчизняної металургії. Реакція була майже відразу.

Міністр економіки Франції Бруно Ле Мер написав у Твіттері, що в торгових війнах переможців не буває. Він пообіцяв підготувати разом з партнерами по ЄС дзеркальну відповідь на дії США.

У числі найбільш вірогідних заходів проти Вашингтона згадують скаргу до Світової організації торгівлі. Про намір оскаржити американські мита в СОТ заявили ЄС, Південна Корея і Японія. Паралельно секретар японського уряду Есіхіде Суга обіцяв і далі просити США звільнити Країну сонця від нових зборів.

«Білий список» вже з'явився. Поки в нього входять Мексика і Канада - з цими країнами Вашингтон намагається домовитися про вигідніші умови Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (НАФТА). В Оттаві підкреслили, що вважають це рішення природним.

За словами глави канадського МЗС Христі Фріланд, «Неможливо уявити собі, щоб Канада представляла якусь загрозу безпеці США». Вона пообіцяла, що уряд буде продовжувати переговори, щоб повністю виключити ймовірність введення подібних мит на канадську продукцію в майбутньому.

У свою чергу, в Австралії із задоволенням сприйняли обіцянку внести цю країну в «білий список». Австралійський прем'єр Малколм Тернбулл вважає, що Сполученим Штатам невигідно вводити мита на продукцію свого партнера, з огляду на позитивний торговельний баланс Америки з Австралією.

Світ, 09.03.2018 15:52