Фото з Facebook-сторінки Дональда Трампа

Трамп вигадав історію про розмову із Зеленським у 2019 році, — CNN

Колишній президент США та кандидат від республіканців на виборах 2024 року Дональд Трамп у неділю, 17 березня, під час передвиборчого мітингу у штаті Огайо розповів цілком вигадану історію про свою телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським п'ятирічної давності щодо сина чинного лідера США Джо Байдена Хантера. Сам він вважає, що нібито "перехитрив своїх опонентів-демократів, оприлюднивши цей "запис", що і стало ключовим фактором першої процедури його імпічменту.

Викрили у брехні Трампа журналісти CNN.

Про що заявив Трамп?

Так, у липні 2019 року відбулася телефонна розмова між Зеленським та Трампом, в ході якої останній попросив українського президента "зробити йому послугу" і відновити розслідування щодо Хантера Байдена. До слова, його батько тоді був найімовірнішим суперником Трампа на виборах 2020 року.

Протягом п'яти років Хантер Байден входив до ради директорів однієї з найбільших в Україні газових компаній Burisma Holdings. Республіканці звинувачували його в корупції.

Через кілька місяців після нібито розмови адміністрація Трампа опублікувала стенограму. Демократи у Конгресі назвали таке прохання "послугою", яка може розцінюватися як зрада. Тоді напередодні вони офіційно оголосили про початок процедури імпічменту Трампа.

Нині, цитує CNN, Трамп заявив, що дозволив демократам робити "все більш дикі й дикі" заяви про зміст розмови, "а потім ми опублікували запис".

Трамп сказав, що представниця демократів Ненсі Пелосі, яка тоді була спікеркою Палати представників, "почула" цей запис і розлютилася, що однопартійці обдурили її "неправдивими" описами дзвінка. За словами Трампа, Пелосі сказала "своїм людям": "У що, чорт забирай, ви мене втягнули? Ви чули цей дзвінок? Він не робив нічого з цього!".

Трамп стверджує, що Пелосі на це заявили: "Давай просто удамо, що він це зробив, і рухатимемося далі".

"Після того, як вони вигадали цю історію, а потім прослухали запис, вони були знищені. Вони не знали, що телефонна розмова була записана на плівку. Це був гарний випадок запису телефонної розмови. І їх записали на плівку, і їх упіймали", — цитує CNN заяву Трампа.

Що відбулося насправді?

Журналісти CNN вказують, що насправді історія Трампа — повна вигадка. Жоден запис його розмови із Зеленським так і не був опублікований. До того ж вказується, що телефонні розмови президента з іноземними лідерами зазвичай не записуються американською стороною. Натомість вони не дослівно передаються у письмовій формі за допомогою програмного забезпечення та американських чиновників, які їх слухають.

"Пелосі не могла розсердитись на своїх союзників після прослуховування запису розмови, тому що вона ніколи не чула запису розмови. Фактично, майже через п'ять років після дзвінка в липні 2019 року в США не збереглося жодних відомих записів розмови. Те, що Білий дім за керування Трампа фактично опублікував у вересні 2019 року, було чорновою письмовою стенограмою розмови, яка, ймовірніше, підтверджувала, а не суперечила основним твердженням урядового інформатора про те, що сказав Трамп", — зазначає видання.

Представник Пелосі Аарон Беннетт, коментуючи історію Трампа, назвав її "безглуздям, позбавленим фактів". Підполковник армії США у відставці Олександр Віндман, який був присутній під час розмови Трампа із Зеленським, бувши на той час головним експертом з України в Раді національної безпеки Білого дому (і який пізніше став важливим свідком у справі про імпічмент), повідомив CNN, що запису розмови немає.

"Він бреше", — сказав Віндман.

Нагадаємо, що 19 грудня 2019 року Палата представників Конгресу США підтримала обидві статті звинувачення проти Трампа в рамках процедури імпічменту. Пелосі тоді оголосила про початок процедури імпічменту Трампа, причиною цього стало оприлюднення стенограми його розмови із Зеленським. Своєю чергою, американські ЗМІ писали, що Трамп тоді використовував віце-президента США Майка Пенса для тиску на Зеленського.

Наприкінці грудня 2019 року Дональд Трамп заявив, що цікавився питанням військової допомоги Україні за місяць до скандальної телефонної розмови із Зеленським.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.03.2024 03:28