Транспортний сектор повинен адаптуватися до наслідків глобального потепління

29 КВІТНЯ 2019 11:08

Через стихійні лиха, які пов'язані з глобальним потеплінням, багато транспортних компаній змушені скасовувати рейси кораблів, автобусів і поїздів.

Досить згадати, як більше 8 000 чоловік «застрягли» на ніч в затопленому аеропорту Японії після тайфуну Джеб в 2018 році. Багато перевізників пасажирів та комерційних вантажів зазнають колосальних збитків, пов'язаних зі зміною клімату. В ООН вважають, що цій проблемі не приділяється належної уваги.

Нещодавно під егідою Конференції ООН з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД) пройшла конференція, присвячена транспорту та зміни клімату. Її учасники відзначили, що транспорт прийнято розглядати як один з основних джерел викидів газів в атмосферу.

Різні прояви процесу зміни клімату можуть мати найрізноманітніші наслідки для транспортної інфраструктури і транспортних служб.

Аномальна спека порушує нормальний режим роботи поїздів і автобусів, а також призводить до пошкодження дорожнього покриття і залізничних шляхів, а підвищення інтенсивності тропічних штормів і ураганів може обернутися знищенням транспортної інфраструктури в її роботі.

Танення вічної мерзлоти, наприклад, на Алясці, в Канаді та на півночі Росії також призводить до пошкодження інфраструктури; при цьому скорочується період перевезень по льодових дорогах.

Експерти вважають, що цю проблему потрібно приділити серйозну увагу і розробити відповідні заходи адаптації сектора до наслідків глобального потепління. Серед іншого, це передбачає зміцнення існуючої інфраструктури і будівництво нової, здатної витримувати удари стихії.

Суспільство, 29.04.2019 11:08