Три країни ЄС припиняють участь у роботі платформи з імпорту українського зерна, — ЗМІ

Три країни Європейського Союзу не братимуть участі в роботі координаційної платформи щодо українського зерна в Брюсселі. Йдеться про Угорщину, Польщу і Словаччину.

Про це повідомляє PAP.

Видання зазначає, що згідно з пропозицією Києва, Міністерство економіки України самостійно ухвалюватиме рішення щодо видачі дозволів на експорт зерна в ЄС, зокрема в прикордонні з Україною країни, навіть у тих випадках, коли держави будуть проти видачі такого документа.

Варто зазначити, що дозволи на експорт українського зерна будуть узгоджуватися з країнами ЄС і Єврокомісією, але незалежно від результатів консультацій остаточне рішення залишатиметься за столицею України.

Проте після заяви нашої держави про порушення справи проти Польщі, Угорщини та Словаччини у Світовій організації торгівлі (СОТ) країни відмовилися брати участь у роботі платформи щодо українського зерна в Брюсселі.

У роботі платформи взяли участь представники Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Болгарії, Єврокомісії та України. Засідання проходили в Брюсселі.

"Польща, Угорщина і Словаччина відмовляються від участі в роботі платформи через процедурну розсудливість і той факт, що Україна може використати інформацію, надану в рамках координаційної платформи, проти цих трьох країн у розглядах у СОТ", — повідомило видання джерело в ЄС.

Постійний представник Польщі при ЄС Анджей Садос заявив, що Польща обговорюватиме на Раді питання, що стосуються майбутнього спільної сільськогосподарської політики між 27 країнами ЄС.

Нагадаємо, 15 вересня Єврокомісія ухвалила рішення про зняття заборони на імпорт української сільськогосподарської продукції. Водночас після даного рішення ЄК, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що це не вплине на рішення Польщі ввести власну, односторонню заборону. Крім того, таку ж заборону на імпорт вели Словаччина та Угорщина.

Додамо, 18 вересня Україна подасть до суду на Польщу, Угорщину та Словаччину через їхню відмову скасувати заборону на українську сільськогосподарську продукцію. Київ планує судитися з країнами у Світовій організації торгівлі, а не через власну торговельну угоду з ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.09.2023 19:08