Фото: НБУ

Що буде зі ставками за депозитами та кредитами у 2024 році: прогноз НБУ

У 2023 році інфляція стрімко знижувалася, тому в другому півріччі минулого року Національний банк поступово знижував облікову ставку та, відповідно, й інші ставки, за якими він проводить операції з банками. Регулятор планує і надалі проводити таку монетарну політику, яка забезпечуватиме захист гривневих заощаджень громадян від інфляції.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

Так, як минулого року банки поступово знижували ставки за кредитами та депозитами для населення та бізнесу спостерігалося збільшення кредитування серед населення. Наприкінці 2023 року бізнес та громадяни активніше користувалися банківськими кредитами для власних потреб.

Підприємства брали позики не лише для поповнення обігових коштів, але й на нові проєкти. Це позитивна тенденція, адже пожвавлення кредитування додатково сприяє відновленню економіки.

Зменшення ставок за гривневими депозитами минулого року було незначним, тому вони залишилися привабливими для клієнтів. Поточна дохідність гривневих інструментів вище очікуваної інфляції (прогноз інфляції на 2024 рік — 8,6%):

  • ставки за депозитами (після сплати податків): 11–12%;
  • ставки за ОВДП: 14–19%, дохід не оподатковується.

Чого очікувати від банківських ставок за депозитами та кредитами у поточному році?

Зі свого боку НБУ й надалі проводитиме таку монетарну політику, яка б забезпечувала захист гривневих заощаджень громадян від інфляції. Регулятор також обмежуватиме курсові коливання на валютному ринку, щоб уникати суттєвого погіршення очікувань бізнесу та населення. Це забезпечуватиме належний рівень довіри до гривні та заощаджень у національній валюті.

Нагадаємо, 15 грудня Національний банк України знизив облікову ставку з 16% до 15%. Це було вчетверте протягом 2023 року. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.03.2024 01:12