Фото: НБУ

НБУ різко знизив облікову ставку на 4%

Національний банк України (НБУ) знизив облікову ставку з 20% до 16%. Зміни почнуть діяти з 27 жовтня.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний на брифінгу.

"Національний банк встановив облікову ставку на рівні 16% і одночасно залишив незмінними відсоткові ставки за своїми операціями з банками", — зазначив він.

Облікову ставку зрівняють зі ставкою за депозитними сертифікатами овернайт. Таким чином НБУ модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою "нижньої межі".

Ставки за іншими операціями НБУ з банками встановлені таким чином: 

  • ставка за тримісячними депозитними сертифікатами дорівнюватиме "обліковій ставці + 4%" (20%);
  • за кредитами рефінансування — "обліковій ставці + 6%" (22%). 

За даними регулятора, фактично рівні ставок за операціями НБУ з банками залишаться незмінними. У НБУ пояснили, що модернізація операційного дизайну монетарної політики посилить сигнальну роль облікової ставки в умовах структурного профіциту ліквідності. Це, зокрема, дасть змогу Нацбанку утримувати короткострокові гривневі міжбанківські ставки близькими до облікової ставки. 

"У результаті зросте спроможність НБУ впливати на очікування економічних агентів та мотиви їхньої економічної поведінки", — додав Пишний.

Варто додати, що облікова ставка — це інструмент, за допомогою якого Нацбанк намагається впливати на інфляцію. НБУ збільшує ставку для стримування цін або знижує для підвищення економічної активності.

Нагадаємо, Національний банк з 3 жовтня впровадив керовану гнучкість обмінного курсу. Новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку. Офіційний курс за режиму керованої гнучкості визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ.

Додамо, за попередніми оцінками експертів, середній офіційний курс долара в Україні за підсумками 2024 року становитиме 41,1 гривні за долар. Проте невідомо, як чітко все буде розвиватися на валютному ринку, адже зараз є багато факторів, на які не можна вплинути та спрогнозувати курс найближчим часом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.10.2023 14:47