Фото: НБУ

Нацбанк оголосив про зниження облікової ставки: що зміниться

Національний банк України (НБУ) знизив облікову ставку з 22% до 20%. Це означає, що гроші стануть дешевшими для банків. Зміни почнуть діяти з 15 вересня.

Про відповідне рішення повідомила прес-служба Нацбанку. 

Відомо, що згідно з дослідженнями, на зниження облікової ставки чекала більшість учасників ринку. У перспективі це може призвести до здешевлення споживчих кредитів та зниження ставок за депозитами. 

Рішення зменшити облікову ставку стало можливим завдяки уповільненню інфляції. Наприкінці літа річне зростання цін вперше за останні роки становило менш як 10% — 8,6% (у серпні 2023).

"Уповільнення інфляції та здатність Нацбанку забезпечувати курсову стійкість дають можливість продовжити цикл зниження ставки та одночасно зберегти привабливість гривневих заощаджень... Це важливо для збереження стійкості валютного ринку та зниження інфляції, особливо при подальшій реалізації Стратегії пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування", — заявив глава НБУ Андрій Пишний на брифінгу.

За його словами, Нацбанк ставить однією зі своїх цілей не допустити серйозного падіння ставок за депозитами. Річ у тому, що українцям має бути вигідно тримати заощадження саме у національній валюті.

"Коли люди розуміють, що заощаджувати в гривні вигідно, у них немає потреби якнайшвидше вкладатися у валюту або товари тривалого використання, поки гроші не знецінилися. Відповідно, попит на іноземну валюту знижується, а на депозитні продукти банків — збільшуються", — наголосив він.

Варто зазначити, що попереднє рішення про зниження облікової ставки (з 25% до 22%) було ухвалено НБУ наприкінці липня поточного року. Це зниження стало першим за рік.

Важливим є те, що зменшення "обліковки" планується проводити не один чи два рази на рік, а єдиним циклом, про що Нацбанк попередив ще влітку. Регулятор обіцяє, що зниження буде плавним — щоб не завадити тенденції стійкого уповільнення інфляції та стійкості валютного ринку.

Нагадаємо, 14 вересня голова НБУ Андрій Пишний зробив заяву, що НБУ своєю головною задачею під час війни вважає забезпечення стабільного курсу гривні. Це є головним пріоритетом для стабільності економіки.

Додамо, у Національному банку переконані, що інфляція в Україні сповільнюватиметься, а відновлення економіки у 2024 році значно прискориться. У поточному році вона сповільниться до 14,8%, а в наступні роки  повернеться до однознакового рівня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.09.2023 15:23