Фото: fakty.com

Пишний назвав пріоритет Нацбанку під час війни

Національний банк України своєю головною задачею під час війни вважає забезпечення стабільного курсу гривні. Це є головним пріоритетом для стабільності економіки.

Про це йдеться в заяві голови НБУ Андрія Пишного на брифінгу, який транслювався на Youtube.

"Я хочу нагадати, що ми не знаходимося в режимі інфляційного таргетування. Ми до нього прямуємо, і це частина нашої стратегії. Разом з тим, для Національного банку ключовим показником ефективності і головною ціллю наразі є забезпечення курсової стабільності і стійкості", — наголосив він.

За його словами, НБУ робить кроки для того, щоб розпочати валютну лібералізацію та повернутися до більш гнучкого курсу гривні до долара та інфляційного таргетування.

Що буде з доларом в Україні 

За попередніми оцінками експертів, середній офіційний курс долара в Україні за підсумками 2024 року становитиме 41,1 гривню за долар. Проте невідомо як чітко все буде розвиватися на валютному ринку, адже зараз є багато факторів, на які не можна вплинути та спрогнозувати курс найближчим часом. Зокрема, ситуація може різко змінитися, якщо відбудеться деблокування нашого чорноморського коридору. Це означає, що ми зможемо нормально вивозити наше зерно, а це майже 40% наших валютних надходжень.

Своєю чергою, радник президента України Володимира Зеленського Олег Устенко зазначив, що ситуація з курсом тако буде залежати від військових дій і від темпів деокупації територій України.

Нагадаємо, що з 12 серпня 2023 року Національний банк України пом’якшив частину валютних обмежень. Цей процес необхідний для стійкості валютного ринку, збільшення доходів у іноземній валюті та для запобігання непродуктивному відпливу капіталу з країни. Згідно з рішенням НБУ, "Укрпошта" матиме змогу здійснювати перекази з метою забезпечення виплати пенсій та грошових допомог на користь громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном.

Додамо, у Національному банку переконані, що інфляція в Україні сповільнюватиметься, а відновлення економіки у 2024 році значно прискориться. У поточному році вона сповільниться до 14,8%, а в наступні роки  повернеться до однознакового рівня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.09.2023 14:58